Chránia pred rakovinou, upravujú cukor a vymetajú cholesterol. Škoda, že veľa ľudí ich vyhadzuje!

Čo je chrumkavé, bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny, minerály, vlákninu a bielkoviny? Takmer každého ako prvé napadnú orechy.

Medzitým sú kôstky a semená tiež mimoriadnou baňou zdravia , často lacnejšou a bohužiaľ stále podceňovanou alternatívou k orechom. Hoci sa vám niektoré z nich môžu zdať smiešnym nápadom, veda dokazuje, že to stojí za to vyskúšať.

Dr. Adam Sayedi z Herb Docs, ktorý vytvára medicínsky obsah na sociálnych sieťach, hovorí, že vždy bude hovoriť, že „semená sú menou Zeme“.

Slnečnicové semienka  sú jedinečnou super potravinou zaručujúcou mladosť a krásu. Oplatí sa po nich siahnuť, pretože sú zdrojom vitamínu E, ktorý je „silným antioxidantom, ktorý pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením “.

„Jesť len hrsť (30 g) slnečnicových semienok zodpovedá 66 percentám odporúčaného denného príjmu vitamínu E,“ hovorí dr. Adam Sayedi.

Konzumácia slnečnicových semienok môže nielen podporiť tvorbu kolagénu a elastínu , ale môže byť aj prvkom protirakovinovej prevencie.

2) Hroznové semienka

Obsahujú veľmi silné antioxidanty – ide o oligomérne proantokyanidíny , ktoré majú silnejší antioxidačný účinok ako vitamín C alebo E. Okrem toho obsahujú kyselinu linolovú a flavonoidy .

Štúdie ukázali, že chránia pred vznikom voľných radikálov , zabraňujú bunkovej smrti a pomáhajú udržiavať správny stav ciev.

Pravidelne konzumované hroznové jadierka podporujú imunitu organizmu, majú ochranný vplyv na zrak, môžu predchádzať aj vzniku žalúdočných a dvanástnikových vredov.

Málokto vie, že za jedno z najzdravších druhov ovocia avokádo, má jedlú nielen dužinu, ale aj jadro.  Semienko výborného predjedla je skutočnou bombou antioxidantov – až 70 percent. Z nich je v tejto potenciálne „nepožívateľnej“ časti ovocia.

Tiež sa zistilo, že semeno tohto ovocia môže mať insekticídne, fungicídne, antiaterosklerotické a antibakteriálne účinky. Semená avokáda sú dôležitým zdrojom fenolových zlúčenín a tie majú vplyv na zdravie.

Niektoré štúdie tiež uvádzajú, že jadro  môže pôsobiť protirakovinovo a podporovať liečbu leukémie. Aby ste využili výhody tejto časti avokáda, stačí ho dva dni sušiť a potom pomlieť. Potom môžete zdraviu prospešný prášok s úspechom pridať do ovsených vločiek, ovocnej peny a koktailov.

Pripomínajú zrnká korenia a majú ostrú, korenistú chuť. Sú bohaté na bielkoviny, tuky a vlákninu. Obsahujú aj cenné minerálne látky, napr. železo, vápnik, horčík, fosfor či zinok. Semená papáje obsahujú aj polyfenoly, flavonoidy, alkaloidy, triesloviny a saponíny.

Majú silný protizápalový a antibakteriálny účinok. Pravidelné pridávanie semienok papáje do jedla podporuje trávenie zvýšením množstva tráviacich enzýmov v žalúdku. Zlepšujú metabolizmus a znižujú hladinu cholesterolu  vďaka obsahu mononenasýtených mastných kyselín, ako je kyselina olejová. Niektoré správy uvádzajú aj ich protirakovinový potenciál, pretože obsahujú izotiokyanát , ktorý inhibuje tvorbu a vývoj rakovinových buniek.

S týmto nenápadným prídavkom buďte opatrní, pretože semienka papáje môžu nadmerne stimulovať črevný tranzit, neodporúčajú sa ani tehotným a dojčiacim ženám. Niektoré zdroje uvádzajú, že by ste mali zjesť maximálne jednu čajovú lyžičku semienok denne.

5) Tekvicové semienka

Sú skutočnou baňou vitamínov – obsahujú vitamín E, vitamín C, tiamín, riboflavín, niacín, kyselinu listovú, vitamín B6 a vitamíny A a K. Sú nepostrádateľné v strave vegánov a vegetariánov, ale aj ľudí, ktorí bojujú s anémiou, pretože sú zdrojom železa . Nájdeme v nich aj horčík, draslík, fosfor a zinok.

Ukazuje sa, že môžu byť obzvlášť cenné aj pre diabetikov a ľudí, ktorí bojujú so zvýšenou hladinou glukózy v krvi.

Cituje Express.co.uk. Doktorka Deborah Lee zdôrazňuje, že už 30 g tekvicových semienok poskytuje 40 percent. odporúčaného  denného príjmu horčíka.

„Zvýšenie príjmu horčíka zlepšuje citlivosť na inzulín ,“ hovorí.

„Pomáha tiež znižovať inzulínovú rezistenciu – čo znamená, že znižuje neschopnosť buniek reagovať na inzulín.“

Tekvicové semienka obsahujú aj zinok, nevyhnutný pre syntézu inzulínu, vlákninu a nenasýtené tuky, ktoré priaznivo ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi.

Jedna zo štúdií, ktoré sa objavili vo „Výskumoch výživy“ uvádza, že pravidelná konzumácia tohto chrumkavého doplnku môže znížiť hladinu cukru v krvi až o 35 percent.

6) Chia semienka

Ide o semená rastliny Salvia hispanica z Mexika a Guatemaly. Vtrhli aj do európskych salónov a právom. Sú zdrojom mimoriadne cenných, najmä pre nervový a kardiovaskulárny systém, omega-3 kyselín, z ktorých takmer 60-70 percent tvorí  kyselina alfa-linolénová (ALA). Spomedzi ostatných rastlinných zdrojov omega-3 obsahujú chia semienka najviac ALA.

Okrem toho chia semienka  obsahujú vlákninu, ktorá nielen zlepšuje trávenie, ale chráni aj pred aterosklerózou, cukrovkou a srdcovými chorobami , znižuje cholesterol. Odborníci z MayoClinic tiež pripomínajú, že chia semienka dokážu vďaka vláknine chrániť pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

7) Konopné semienka

Majú viac omega-3, omega-6 a omega-9 mastných kyselín ako orechy. Nelúpané konopné semienka obsahujú aj vitamíny a minerály, vrátane sú zdrojom horčíka, fosforu, zinku, železa a vitamínu E, ako aj významného množstva bielkovín. 100 g konopných semienok obsahuje až 25 g tejto makroživiny, obsahujú na rozdiel od mnohých iných rastlinných zdrojov aj obzvlášť cenné exogénne aminokyseliny.

Jedna zo štúdií, ktorá sa objavila v časopise „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, dokazuje, že konopný proteín je tiež mimoriadne vstrebáteľný pre ľudské telo – dokonca lepšie ako orechy alebo strukoviny.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*