Chrumkavá jarná zelenina nie je pre každého. Neznášajú ju choré obličky, pečeň či srdce!

Reďkovka patrí s príchodom jari k najčastejšie kupovanej zelenine Slovákov. Táto chrumkavá jarná zelenina je chutným doplnkom k chlebíkom alebo tvarohu s pažítkou. Aký vplyv má táto nenápadná zelenina na organizmus?

1. Zdravotné vlastnosti reďkovky

Reďkovka sa pestuje v mnohých regiónoch sveta, na Slovensku sezóna pre toto skoré jarné obdobie začína na jar a trvá až do jesene. Reďkovka má veľmi málo kalórií (3 kcal v 1 kuse), v kuchyni bežne používame koreň rastliny, aj keď na jedenie sú vhodné aj listy a klíčky.

Zloženie obsahuje vlákninu, ktorá priaznivo pôsobí na tráviaci systém a znižuje problém so  zápchou. Zároveň nás núti zostať dlhšie sýti, čo uľahčuje proces  chudnutia.

Reďkovky sú tiež zdrojom vitamínov B3, B6 a B12, ktoré ovplyvňujú energetickú hladinu, schopnosť koncentrácie, stav a vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.

Táto zelenina poskytuje aj vitamín A, ktorý pôsobí proti vplyvu  voľných radikálov na organizmus a spomaľuje proces starnutia. Zloženie tiež obsahuje veľké množstvo vápnika, zinku , drslíka , železa,  horčíka  a fosforu.

Tieto prvky zvyšujú obranyschopnosť organizmu , znižujú výskyt vírusových a bakteriálnych infekcií, znižujú riziko obličkových kameňov, ako aj stratu hustoty kostí.

Zároveň podporujú činnosť  nervovej sústavy, posilňujú vlasy a nechty, podporujú liečbu kožných podráždení a rán. Zaujímavosťou je, že reďkovka je prírodné antibiotikum vďaka obsahu zlúčenín s fungicídnymi, antibakteriálnymi, protizápalovými, antioxidačnými a dokonca aj protirakovinovými vlastnosťami.

V jedálničku by nemali chýbať klíčky reďkovky, ktoré sú povestné vysokým obsahom vitamínu C, ktorý podporuje imunitu organizmu a urýchľuje liečbu prechladnutia.

2. Kto by nemal jesť reďkovky?

Reďkovka je naozaj zdravá zelenina, ale pre vysokú hodnotu glykozidov, organických kyselín a horčičných olejov by ju nemali jesť pacienti s nasledujúcimi ochoreniami:

  • žalúdočné vredové ochorenie
  • dvanástnikové vredy,
  • hepatitída ,
  • zápal tráviaceho traktu,
  • ťažké ochorenie srdca
  • ťažké ochorenie obličiek

Reďkovky by sa nemali zavádzať do detského jedálnička príliš skoro, pediatri hovoria, že najvhodnejší čas je po treťom roku života.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*