Tieto plody sú ešte zdravšie ako čučoriedky! Tinktúra z nich prekoná všetky ostatné…
Len 50 ml tejto ovocnej šťavy denne stačí na zlepšenie fungovania imunitného systému. Hoci arónia u nás nerastie divoko, ľahko sa prispôsobila našej klíme a našla si veľa priaznivcov. Oplatí sa po nej siahnuť, pretože plody arónie majú množstvo cenných vlastností.
1. Arónia užitočná pri jesenných infekciách
Arónia je rastlina z čeľade Rosaceae, ktorej ker môže dosahovať až do 2,5 m. Pochádza z východného pobrežia USA a Kanady, no dnes sa už jej sadenica dá bez problémov kúpiť takmer v každom záhradkárstve. V našej klíme sa cíti výborne, vďaka čomu bohato plodí v auguste a septembri. Malé čierne plody sú skutočné super potraviny .
Arónia sa dá ľahko pestovať u nás.
Arónia obsahuje vitamín C, ako aj vitamíny skupiny B, vitamíny P a PP, E a A. Je tiež zdrojom železa, draslíka, medi a mangánu, ako aj vzácnych, ale cenných zlúčenín ako molybdén, bór a kobalt.
Neobvyklú farbu arónie majú na svedomí antokyany, jedinečné antioxidanty, ktoré sú rastlinnými farbivami. Sú prítomné aj v tmavom hrozne, čučoriedkach a malinách, baklažáne a červenej kapuste. Spolu s tanínmi a pektínmi polyfenoly spôsobujú, že arónia má mnoho zdravotných výhod. Na jeseň sa spomína najmä v rámci podpory imunitného systému.
Zdravotné vlastnosti arónie:
- priaznivo pôsobí na obehový systém, chráni pred srdcovými chorobami a znižuje krvný tlak,
- má protirakovinové vlastnosti – zabraňuje tvorbe rakovinových buniek a podporuje liečbu rakoviny,
- spomaľuje vstrebávanie glukózy v tele, preto je neoceniteľná v strave diabetikov,
- reguluje metabolizmus,
- znižuje cholesterol,
- zmierňuje niektoré ochorenia tráviaceho systému, ako sú problémy s pankreasom,
- posilňuje imunitu,
- podporuje nervový systém a chráni pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je demencia alebo Parkinsonova choroba.
Pre svoje účinky sa arónia neodporúča ľuďom s nízkym krvným tlakom a s niektorými ochoreniami tráviaceho systému: tým, ktorí sa liečia na žalúdočné vredy, prekyslenie a zápaly žalúdka a dvanástnika.
2. Tinktúra z arónie
Arónia má trpkú kyslú chuť, takže je ťažké si predstaviť, že by ste jej ovocie konzumovali surové. Výborne chutí vo forme džemu, marmelády, šťavy či tinktúry. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Ingrediencie:
- 1,5 kg plodov arónie,
- 1 liter vodky (40%),
- 0,25 l liehu (96 %),
- 0,5 kg cukru.
Chuť arónie môžeme obohatiť pridaním škoricovej kôry, vanilkového struku, kúska koreňa zázvoru.
Príprava
- Plody by sa mali umyť, vysušiť, potom odstopkovať a umiestniť do veľkej nádoby so širokým dnom.
- Potom ovocie posypeme cukrom a mierne rozdrvíme.
- Všetko zalejeme alkoholom a vodkou, premiešame a necháme na dosť teplom tmavom mieste asi 3-4 týždne.
- Precedíme a pretlačíme ovocie cez gázu a tinktúru nalejeme do čistých fliaš.
- Znova odložíme, tentoraz na tmavé a chladné miesto asi na pol roka. Po tejto dobe je tinktúra pripravená na konzumáciu.
Leave a Reply