Ak užívate lieky, konzumujete mastné jedlá, sýtené nápoje alebo alkohol, pravdepodobne budete potrebovať aj očistu pečene.
Liekom sa možno nevyhnete, no zlozvykov sa treba zbaviť a začať s očistnou kúrou.
Teraz hovoríme o 3 bylinkách, ktoré sú ľahko dostupné a sú na samom vrchole prírodných riešení pre zdravie pečene. Dajú sa zohnať v lekárňach vo forme čajov alebo výživových doplnkov.
TOP 3 bylinky na pečeň sú:
- ostropestrec mariánsky
- artičoky
- koreň púpavy
3) Púpava na prečistenie pečene.
Na treťom mieste je najľahšie dostupná a u nás rozšírená rastlina, púpava. Koreň sa používa na čistenie pečene, hoci liečivé sú aj iné časti rastliny. Hoci má púpava rôzne zdravotné benefity, moderní fytoterapeuti ju odporúčajú hlavne na čistenie pečene, žlče a celého tela.
Podľa niektorých výskumov môže púpava pomôcť pri regenerácii pečeňových buniek.
Čaj z koreňa púpavy:
- 1 malá lyžička koreňa púpavy
- 2 dl studenej vody
Malá lyžica nasekaného koreňa púpavy sa zaleje 2 dl studenej vody. Privedieme do varu a nechajte chvíľu prevrieť. Potom nechajte ešte 10 minút odstáť, a čaj sceďte.
Pije sa 3x denne jedna šálka čaju pred jedlom.
Púpavu by nemali užívať ľudia alergickí na púpavu.
2) Artičok na prečistenie pečene
Na druhom mieste je artičok. Latinský názov je Cynara scolymus. Je to zelenina, ktorej kvety sa používajú v potravinách a listy sa používajú na liečebné účely.
Artičok sa tradične používa na prečistenie organizmu, aj keď je veľmi účinný aj pri znižovaní cholesterolu, čo potvrdzujú aj klinické výskumy. Najčastejšie sa používa vo forme tinktúr alebo ako čaj z artičokových listov.
Čaj z artičokových listov.
- 1 malá lyžička artičokových listov
- 2 dl vriacej vody
Čaj pôsobí na zlepšenie funkcie pečene, ochranu pečene a čistenie pečene. Znižuje hladinu cholesterolu a lipidov v krvi. Napomáha vylučovaniu žlče a močeniu.
Artičokový čaj sa pripravuje zaliatím jednej malej lyžičky artičokových listov 2 dl vriacej vody. Necháme 10 minút odstáť a prefiltrujeme.
Pije sa 3x denne jedna šálka čaju pol hodiny pred jedlom.
Niektorí ľudia môžu byť na túto rastlinu alergickí.
1) Ostropestrec mariánsky
Na prvom mieste z liečivých bylín na pečeň je ostropestrec mariánsky.
Je to určite najcennejšia rastlina, keď hovoríme o ochrane a čistení pečene. Latinský názov je Silybum marianum. Vo voľnej prírode rastie v oblasti Stredozemného mora a pestuje sa v mnohých krajinách. Táto impozantná rastlina môže dorásť až do výšky 2 metrov a je veľmi pichľavá.
Napriek tomu stojí za to dať si námahu pri zbere tejto rastliny pre jej výnimočné liečivé vlastnosti. Odporúča sa ľuďom, ktorí majú sklony k alkoholu a mastnej strave.
Ostropestrec je dobre preskúmaná rastlina, ktorá má známy mechanizmus účinku. Účinne pôsobí pri toxickom poškodení pečene a má dobrý ochranný účinok pri akútnych a chronických ochoreniach pečene.
V prípade otravy smrteľnou hubou Amanita phalloides je jediným liekom ostropestrec mariánsky.
V roku 1986 bola táto rastlina schválená na liečbu stukovatenia pečene, otravy pečene a cirhózy, ako aj alkoholickej a vírusovej hepatitídy.
Účinná látka ostropestreca mariánskeho sa nazýva silymarín. Je vedecky dokázané, že regeneruje pečeňové bunky. Úloha silymarínu sa zvyšuje, pretože je jediným prostriedkom na obnovu a ochranu pečene pri cirhóze pečene a hepatitíde.
Dnes je väčšinou dostupný ako doplnok stravy alebo silymarín v kapsulách.
Silymarín zvyšuje hladinu glutatiónu v pečeni. Glutatión je najdôležitejší antioxidant, ktorý chráni pečeň. Hladina glutatiónu klesá, ak sme denne pod vplyvom mnohých toxínov.
Silymarín chráni pečeň pred ničivými účinkami mnohých liekov.
Ostropestrec sa užíva v rôznych formách: čaj, prášok, tinktúra, olej alebo pridaním prášku do jedál.
Jogurt s ostropestrecom:
- 1 lyžička drvených semien ostropestrec mariánsky
- jogurt
Jednu lyžičku drvených semien ostropestreca zmiešame s jogurtom.
Jeme 3 krát denne.
Užíva sa nasypaním malej lyžičky tejto bylinky do šálky vody alebo jogurtu.
Čaj z ostropestreca mariánskeho
- 1 čajová lyžička rozdrvených plodov
- 1/4 l vody
1 čajová lyžička rozdrvených plodov sa povarí 5 minút v 1/4 l vody a necháme vylúhovať asi 10 minút v prikrytej nádobe. Pripravuje sa vždy čerstvý čaj.
Ako doplnok stravy sa pije 1 šálka denne. Stanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply