Čo sa stane, ak ho jedávame často: Hrozba, ktorá sa skrýva v tuniakovi z konzervy!

Málokto vie, čo prijímame do tela, keď jeme tuniaka v konzerve…

Tuniaka  konzumujeme najmä počas pôstu a okrem bielkovín obsahuje aj látky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie.

Ak patríte k ľuďom, ktorých obľúbeným ľahkým jedlom je tuniakova konzerva s ryžou alebo šalátom, máme pre vás  zlú správu.

Len jedna konzerva tuniaka obsahuje 18,11 mikrogramov ortuti, pričom maximálny povolený príjem ortuti je 1,6 mikrogramu na kilogram telesnej hmotnosti za týždeň! Preto si dávajte si pozor, aby ste  tuniaka z konzervy nekonzumovali príliš často.

Štúdia vykonaná na Binghamton University v New Yorku, ktorej výsledky boli publikované v časopise „Food and Function“, varuje pred množstvom ortuti v konzervách tuniaka.

,,Zvyšovanie priepustnosti čriev nie je vôbec dobré, pretože to znamená, že zlúčeniny, ktoré by sa nemali dostať do krvného obehu, sa tam môžu dostať. Tento stav sa nazýva „syndróm netesného čreva“ a môže spôsobiť roztrúsenú sklerózu. Imunitný systém je v podstate poškodený kvôli látke, ktorú telo absorbuje cez priepustné črevo,“ vysvetľuje vedúca vedkyňa štúdie Gretchen Mahler.

Zvýšená  hladina ortuti v organizme sa prejavuje najmä neurologickými príznakmi, ako sú poruchy stavu, pamäť, triaška, mravčenie končatín, problémy s koordináciou a u detí oneskorený vývoj. Ďalej sa môže vyskytnúť únava, bolesť, chuť v ústach, bolesť hlavy, svalová slabosť či potenie.

Chronická expozícia môže spôsobiť ochorenie pečene a nervového systému, u tehotných žien hrozí poškodenie plodu.

Na záver môžeme konštatovať, že konzervovaný tuniak nie je škodlivý, ak sa konzumuje v malom množstve a nie často.

Čo si o tom myslíte? Napíšte nám komentár…

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*