Zdraviu prospešné vlastnosti tejto rastliny sú známe už po stáročia. Hovoríme samozrejme o žihľave. Aby ste naplno využili jej vlastnosti, oplatí sa z nej pripraviť sirup. Poradíme, ako si ho pripraviť.
Zdravotné vlastnosti žihľavy
Žihľava má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Sirup z tejto rastliny zlepší činnosť imunitného, kardiovaskulárneho a tráviaceho systému . Látky obsiahnuté v žihľave navyše čistia telo od toxínov , stimulujú vylučovanie žlče a účinne bojujú proti prechladnutiu . Antioxidanty, na ktoré je žihľava bohatá, bojujú s prebytočnými voľnými radikálmi, čím znižujú riziko vážnych ochorení a odďaľujú proces starnutia . Kyselina listová zo žihľavy zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a chráni pred anémiou.
Okrem toho systematická konzumácia žihľavového sirupu posilní vlasy a nechty a priaznivo pôsobí na pleť.
Žihľavový sirup
Ingrediencie:
– asi 60 listov mladej žihľavy,
– 4 kg citrónov,
– 4 l vody,
– 2 kg prírodného medu.
Príprava:
Nalejte vodu do hrnca a priveďte ju do varu. Potom hrniec odstavíme z horáka a vložíme doň žihľavu. Namáčame na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby citróny dôkladne umyte a vytlačte z nich šťavu. Pridáme do vopred pripravenej zmesi a precedíme cez sitko a gázu. Nakoniec pridáme med a všetko dôkladne premiešame. Pripravený sirup nalejeme do menších fliaš a uložíme do chladničky.
Sirup je možné konzumovať pravidelne 2 týždne. Po tejto dobe by ste si mali dať prestávku. V prípade akýchkoľvek pochybností je potrebné liečbu konzultovať s lekárom.
Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply