DOBRÁ RADA babičky: Túto vodu nikdy nevylievajte, je príliš cenná!

Túto vodu je hriech vyhodiť! Pre naše babičky bola veľmi cenná…

Naše staré mamy ho používali na rôzne účely. Obsahuje veľa cenných vitamínov a minerálov, ktoré sa dostávajú do vody počas varenia. Vďaka tomu sa dá znovu použiť na naozaj veľa rôznych aplikácií.

Po prečítaní tohto článku tiež prestanete vylievať vodu z varených zemiakov. Na to je príliš cenná!

Prečo je voda z varených zemiakov taká cenná a ako ju používať?

Na tvár.

Odvar z varených zemiakov je bohatý na škrob, draslík, vitamín B12 a elektrolyty.

Po uvarení zemiakov vylejte zemiakový vývar a vložte ho do sklenenej nádoby. Potom dajte na dve hodiny do chladničky. Môže byť použitý ako tonikum proti starnutiu pleti. Po umytí tváre si pred spaním utrite tvár namočeným vatovým tampónom ako obvykle. Účinok bude viditeľný do dvoch dní od začiatku liečby.

Na vlasy.

Ak máte suché, bez života alebo rozštiepené vlasy, môžete si ich umyť touto vodou. Môžete ju použiť ako oplach alebo ako základ na prípravu vlasovej masky s bylinkami.

Navlhčite si vlasy zemiakovým odvarom a nechajte pôsobiť 30 minút. Potom si vlasy umyte ako obvykle a po opláchnutí použite ešte trochu zemiakovej vody.

Pre rastliny.

Prevarená zemiaková voda je dobrá ako hnojivo pre rastliny. Môže sa používať na každodenné zavlažovanie rastlín. Je tu ale jeden problém, v tomto prípade nemôže ísť o slanú vodu.

Po uvarení vajec vylejte vodu do samostatnej nádoby, nechajte vychladnúť a použite na zavlažovanie a postrek izbových rastlín počas dňa.

Rastliny s nedostatkom vápnika možno ľahko identifikovať : listy so suchými špičkami a hnedými škvrnami. Výhonky rastú pomaly s malými listami. Voda po varení vajec je pre najlepším liekom.

Na čistenie.

Vodou z uvarených zemiakov sa dobre umýva striebro a príbory. Stačí ich dať na pár hodín do vývaru a potom umyť.

Pre domáce zvieratá.

Varená zemiaková voda je vhodná aj pre domáce zvieratá. Môžete ju použiť do krmiva pre domáce zvieratá.

Na varenie iných jedál.

Ak varíte guláš, doplňte ho zemiakovým vývarom, pretože škrob viaže omáčku a robí ju chutnejšou. Zemiakovú vodu použite aj na prípravu polievok. A domáci chlieb chutí lepšie z vody, v ktorej sa predtým varili zemiaky.

Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*