Cesto zo šľahačky je úžasne jemné a voňavé. Dobre sa s ním pracuje a ja ho vždy robím aspon z dvojitej dávky
Ingrediencie:
500 g hladkej múky
½ bal. kypriaceho prášku
200 g smotany na šľahanie aspoň 31%
2 vajcia
2 lyžice olctu
štipku soli
Na náplň:
Tvaroh a hrozienka
Strúhanka, strúhané jablká a škorica
Mak, zavárané čerešne a práškový cukor
Na potretie:
Maslo a trochu rum
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto – cesto by nemalo byť príliš tekuté ani príliš tuhé, podľa potreby pridávame mlieko alebo múku.
Necháme odležať 30 minút, rozdelíme na 3 časti a následne rozvaľkáme každú časť na plát.
Prvý plát posypeme strúhankou, cukrom a škoricou a navrstvíme naň nastrúhané jablká.
Na druhú navrstvíme tvaroh s hrozienkami a cukrom a na tretí mak s cukrom a čerešňami.
Zavinieme – klasicky alebo nakrájame na prúžky a tie striedavo prekladáme cez náplň.
Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozpusteným maslom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu.
Po vybratí z rúry, potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s trochou rumu.
Leave a Reply