Doktor tvrdí, že cholesterol sa nezískava z vajec, pečienok a slaniny, ale z ÚPLNE INEJ VECI: Ničí pečeň a vytvára nebezpečný tuk!

Doktor vysvetľuje, čo v skutočnosti spôsobuje vysoký cholesterol v tele… Nie sú to vajcia ani slanina, ako sme si doteraz mysleli!

„Nebudem jesť vajcia, dostanem cholesterol!“ Odborník na výživu tvrdí, že je to nezmysel

Podľa odborníka na výživu Predraga Nenadića cholesterol nezískavame z vajec, pečienok ani slaniny, ale zo zvýšeného príjmu sacharidov a umelých cukrov, ktoré poškodzujú pečeň a vedú k ukladaniu tuku.

Kto je Predrag Nenadić?

Predrag Nenadić patrí medzi uznávaných odborníkov na výživu s medzinárodným vzdelaním. Bol prezidentom Juhoslovanskej asociácie odborníkov na výživu a Spoločnosti pre zlepšenie výživy. Odborne sa vzdelával na Univerzitnej klinike v nemeckom Ludwigshafene a publikoval viaceré prestížne knihy o zdravej výžive.

Skutočná príčina stukovatenia pečene a cholesterolu.

Doktor Nenadić vysvetľuje, že stukovatenie pečene nevzniká z tučných jedál, ako si mnohí myslia. Skutočný problém je nadmerný príjem cukru, ktorý sa v pečeni premieňa na tuk:

Cholín (vitamín B4), ktorý sa nachádza v slanine, vajciach a mäse, pomáha cholesterolu opustiť pečeň a presúva ho do tukového tkaniva. Nedostatok zdravých tukov môže paradoxne viesť k stukovateniu pečene. Pečeň, ktorá je preťažená cukrom, stráca schopnosť detoxikácie, čo sa prejavuje akné, lupinami, lámavými nechtami a svrbením kože.

Cholesterol a jeho „zlá“ povesť

Cholesterol je tuková látka, ktorá je pre naše telo nevyhnutná. Nachádza sa v bunkových membránach a je nevyhnutná pre tvorbu hormónov, vitamínu D a žlčových kyselín. No jeho nadbytok v krvi môže viesť k ateroskleróze a srdcovocievnym ochoreniam.

Tradične sa tvrdilo, že vysoký príjem potravín s obsahom cholesterolu (napríklad vajcia alebo pečienka) vedie k jeho zvýšenej hladine v krvi. Nové výskumy však ukazujú, že hlavným faktorom ovplyvňujúcim cholesterol nie je samotný cholesterol v strave, ale nadbytok cukrov a spracovaných sacharidov.

Podľa mnohých štúdií je skutočným problémom konzumácia veľkého množstva cukrov, bielej múky a priemyselne spracovaných potravín. Tieto látky vedú k inzulínovej rezistencii, zápalom a tukovej degenerácii pečene.

Keď pečeň spracúva nadbytočné cukry, premieňa ich na tuk, ktorý sa ukladá v jej bunkách. Tento stav, známy ako nealkoholová tuková choroba pečene (NAFLD), vedie k zvýšenej produkcii zlého cholesterolu (LDL) a zníženiu dobrého cholesterolu (HDL).

Ako očistiť pečeň a znížiť cholesterol?

Pite veľa vody – pečeň potrebuje dostatok tekutín. Konzumujte vlákninu – najmä horčiny (žihľava, púpava, koreň lopúcha) podporujú zdravie pečene. Vyhýbajte sa priemyselne spracovaným sacharidom a umelým cukrom.

Ak chcete udržať zdravú hladinu cholesterolu, namiesto vyhýbania sa vajciam či slanine sa zamerajte na:

Obmedzenie cukrov – Vyhýbajte sa sladeným nápojom, pečivu a spracovaným potravinám.
Zdravé tuky – Preferujte kvalitné tuky z avokáda, orechov, olivového oleja a rýb.
Bielkoviny – Konzumujte dostatok kvalitných bielkovín zo zdravých zdrojov, ako sú vajcia, mäso, ryby a strukoviny.
Pravidelný pohyb – Fyzická aktivita pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a podporuje zdravie srdca.

Doktor Nenadić varuje, že priemyselne vyrábané ovocné šťavy neprospievajú pečeni – obsahujú fruktózový sirup, ktorý zvyšuje triglyceridy a podporuje ukladanie tuku.

Fruktóza v priemyselných výrobkoch nie je tá istá, akú obsahuje ovocie! Pridáva sa do produktov ako glukózovo-fruktózový sirup a pochádza z kukurice. Tento prehľad ukazuje, že zdravé tuky nie sú nepriateľom, ale naopak, môžu pomôcť pečeni aj celkovému zdraviu. Kľúčom je vyvážená strava s dôrazom na kvalitné tuky a obmedzenie spracovaných cukrov.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*