Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 2 PL rozpusteného tuku
- 1 vajce
- štipku soli
- 2 čajové lyžičky octu
- 3 dl vlažnej vody
Preosejeme múku, pridáme tuk, vajce, soľ, ocot, vymiešame a postupne pridáme po troche vlažnú vodu. Dobre vymiešame do hladka, miešame ešte asi 10-15 minút, dovtedy, kým sa začnú robiť vzduchové bubliny. Cesto z vrchu naolejujeme a odložíme na pol hodiny do chladničky.
Maková náplň:
- 1 dl mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 200 g mletého maku
- cukor podľa chuti
Mlieko dáme variť, pridáme vanilkový cukor a privedieme do varu, pridáme mak a cukor podľa chuti. Pár minút za stáleho miešania povaríme a necháme vychladnúť.
Tvarohová náplň:
- pol kg tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- 3 PL kyslej smotany
- 1 bielok
- cukor podľa chuti
Ešte budeme potrebovať:
- Vykôstkované čerešne
- roztopený tuk na natieranie
Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom, žĺtkom, kyslou smotanou a cukrom podľa chuti, bielko vyšľaháme na tuhý sneh. Sneh pridáme do tvarohovej zmesi a premiešame.
Keď je cesto dostatočne oddýchnuté, rozdelíme ho na dve časti a na tenko ho natiahneme, tak aby sa nám netrhalo. Jednu časť naplníme makovou a druhú časť tvarohovou plnkou, vrch obidvoch náplni posypeme čerešňami. Štrúdle zvinieme a dáme na vymastený plech. Vrch štrúdli natrieme rozpusteným tukom.
Rúru predhrejeme na 210 °C, pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 170°C a pečieme ešte asi pol hodiny. Upečenú štrúdľu posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply