
Tieto plnené žemličky s kuracím mäsom a syrom sú ideálne ako sýte občerstvenie, ľahký obed či večera. Nadýchané cesto v kombinácii s chutnou korenenou plnkou poteší každého pri stole.
Plnené taštičky s kuracím mäsom a syrom.
Ingrediencie na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- Trochu oregana (voliteľné)
- 1 lyžica masla
- 5 g sušeného droždia
- 150 ml teplého mlieka
- 1 vaječný bielok
Postup na prípravu cesta:
V miske zmiešajte múku, cukor, soľ a prípadne oregano. Pridajte sušené droždie, teplé mlieko, roztopené maslo a bielok. Vypracujte hladké cesto.
Nechajte kysnúť prikryté na teplom mieste 40 minút.
Plnka:
- Olivový olej
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 300 g kuracích pŕs (nakrájané na malé kúsky)
- 1 veľká nastrúhaná mrkva
- Nasekaná petržlenová vňať
- Sušený alebo mletý cesnak
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie, kurkuma, zázvor, sladká paprika
Postup na prípravu plnky:
Na olivovom oleji orestujte cibuľu. Pridajte kuracie mäso a opražte do zlatista. Primiešajte mrkvu, cesnak a koreniny. Nakoniec pridajte petržlenovú vňať.
Nechajte zmes vychladnúť.
Na dokončenie:
- Kečup (voliteľný)
- Strúhaný syr a mozzarella
- 1 vaječný žĺtok + 1 lyžička mlieka (na potretie)
- Sezam na posypanie
Zloženie a pečenie:
Vykysnuté cesto rozvaľkajte a rozdeľte na časti. Naplňte pripravenou zmesou, prípadne pridajte trochu kečupu a syra. Zaviňte alebo uzavrite do tvaru podľa preferencie.
Nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
Potrite rozšľahaným žĺtkom s mliekom a posypte sezamom.
Pečte v predhriatej rúre pri 170 °C približne 25 minút.
Tip:
Podávajte teplé. Skvelo chutí ako hlavný chod alebo slané pohostenie.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply