Domáci tenký syrový koláč (s domácim ťahaným cestom)

Babičkin koláč v novom šate: jemné pláty, plná chuť syra.

 

Tento domáci syrový koláč z tenkých ťahaných plátov patrí k tradičným receptom, ktoré mnohým pripomínajú detstvo a vôňu starých čias. Pláty sú jemné ako cigaretový papierik, cesto sa pripravuje ručne a plní sa slanou syrovou zmesou. Možno ho naplniť aj sladkou plnkou, jablkami či tekvicou.

 Ingrediencie:

Na cesto (pláty):

  • 500 g hladkej múky
  • 350 ml studenej vody
  • 1 štipka soli
  • 150 ml slnečnicového oleja (alebo rozpusteného masla či masti)

Na plnku:

  • 700 g tvarohu (dobre odkvapkaného)
  • 3 veľké vajcia
  • 150 g hustej kyslej smotany
  • 20 g soli (2 % z celkovej hmotnosti plnky)

Plnku možno obmeniť – napr. pridať nasekaný kôpor, cibuľovú vňať, pór, špenát, prípadne použiť kombináciu sladkého tvarohu a slaného syra (vtedy vynechať soľ).

👩‍🍳 Postup:

1. Príprava cesta:

Z múky, vody a soli vypracujte nelepivé, hladké cesto (cca 10–15 minút miesenia). Rozdeľte ho na dva rovnaké kusy, vytvarujte guľky a potrite olejom.

Položte ich na naolejovaný plech, prikryte fóliou a nechajte 30 minút odpočívať.

2. Príprava plnky:

Kým cesto odpočíva, všetky ingrediencie na plnku dobre premiešajte. Slanosť možno upraviť podľa použitého syra.

3. Rozťahovanie plátov:

Pracovnú plochu prikryte hrubým bavlneným alebo ľanovým obrusom, bohato posypte múkou. Vyvaľkajte jeden kus cesta na hrúbku cca 1 cm, potom ho uchopte päsťami zospodu a opatrne ho otáčaním naťahujte.

Plech pokvapkajte olejom, aby cesto nevyschlo.

Postupne naťahujte okraje, až bude cesto veľmi tenké (skoro priesvitné). Hrubšie okraje môžete orezať.

4. Plnenie a tvarovanie:

Na celý povrch tenkého plátu rovnomerne rozotrite polovicu plnky. Pomocou obrusu opatrne zrolujte cesto do rolády. Konce zatvorte a bočné okraje zahnite.

Okrúhlu formu (Ø 36 cm) vymastite olejom a stočte roládu do tvaru slimáka. Ak máte len obyčajný plech, stočte ju do špirály.

Rovnakým spôsobom spracujte aj druhý kus cesta a pridajte ho k prvému. Povrch koláča opäť pokvapkajte olejom.

5. Pečenie:

Rúru predhrejte na 190 °C. Pečte 15 minút, potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 35 minút.

Hotový koláč má byť zlatistý a chrumkavý.

Tipy a poznámky.

  • Cesto sa po odpočinku lepšie naťahuje vďaka uvoľnenému lepku.
  • Tento koláč je mimoriadne jemný, voňavý a chutnejší než väčšina kupovaných.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*