Zázvor patrí do kategórie „ liečivých “ potravín a je považovaný za jedno z najcennejších korení na svete. Okrem sladkej a aromatickej štipľavosti – vďaka obsahu prírodných olejov (najmä gingerolu) ukrýva netušené terapeutické možnosti.
Zázvor má dlhú históriu v rôznych formách tradičnej alebo alternatívnej medicíny. Používal sa najmä proti tráviacim ťažkostiam a nachladnutiu.
Štúdie za posledné desaťročie ukázali, že je rovnako účinný alebo dokonca lepší ako syntetické protizápalové lieky, pretože nemá vážne vedľajšie účinky.
Gingerol
Hlavná bioaktívna zlúčenina v zázvore – gingerol – je zodpovedná za väčšinu jeho liečivých vlastností. Má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Je účinný aj proti respiračným vírusovým infekciám a bakteriálnym infekciám ústnej dutiny spojeným so zápalovými ochoreniami ďasien, ako sú gingivitída a paradentóza.
Je obzvlášť účinný proti nevoľnosti spôsobenej cestovaním . Môže zmierniť nevoľnosť a zvracanie, ktoré zažívajú pacienti s rakovinou podstupujúci chemoterapiu, ako aj pacienti, ktorí podstúpili operáciu.
Jedna štúdia ukázala, že 2 g zázvoru denne počas 11 dní výrazne znížilo bolesť svalov u ľudí, ktorí cvičili na lakte. Nemá okamžité účinky, ale znižuje progresiu svalovej bolesti.
Pre svoje protizápalové účinky sa osvedčil aj ľuďom postihnutým artrózou kolena. Znižuje príznaky bolesti a stuhnutosti. Zázvor možno aplikovať aj zvonka, v kombinácii so škoricou a sezamovým olejom.
Spotreba zázvoru
Konzumácia zázvoru výrazne znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje srdcové rizikové faktory. Štúdia z roku 2015 ukázala, že 2 g zázvorového prášku denne na lačno znížili hladinu cukru v krvi o 12 percent a počas 12-týždňového obdobia spôsobili zníženie o 10 percent.
Pokiaľ ide o srdcové rizikové faktory, zázvor spôsobil 23% zníženie. V štúdii s 85 ľuďmi s vysokým cholesterolom 3 g zázvoru v prášku výrazne znížili ukazovatele krvného cholesterolu a triglyceridov.
Zázvor sa odporúča pri chronických poruchách trávenia (dyspepsia), pretože urýchľuje vyprázdňovanie žalúdka, čím znižuje bolesť žalúdka. Štúdia 24 zdravých dospelých ukázala, že 1 až 2 g zázvorového prášku pred jedlom urýchlilo vyprázdňovanie žalúdka o 50 %.
Ďalšie obľúbené použitie zázvoru je proti menštruačným kŕčom. 1 gram zázvorového prášku denne počas prvých 3 dní menštruácie pomáha kontrolovať bolesť a kŕče, rovnako ako lieky Ibuprofen alebo kyselina mefenamová (zaradené medzi lieky s protizápalovým, analgetickým a antipyretickým účinkom).
Zázvor zlepšuje mozgové funkcie a chráni pred starnutím mozgu a Alzheimerovou chorobou.
V štúdii 60 žien v strednom veku zázvor zlepšil reakčný čas a pracovnú pamäť.
V neposlednom rade zázvor zabraňuje rôznym druhom rakoviny. Jeho antikarcinogénne vlastnosti sú spôsobené bohatým obsahom gingerolu. Niektoré štúdie naznačujú, že zázvor môže byť účinný pri rakovine pankreasu, prsníka a vaječníkov.
Recept na domáci zázvorový likér
- 60 g koreňa zázvoru
- 150 g tmavého cukru
- 2 šálky vody
- 1-2 šálky vodky
- 1 bio citrón alebo 1 bio pomaranč
- 1 vanilkový struk
Príprava
Ošúpeme koreň zázvoru. Nakrájajte ho na plátky, potom na malé kúsky. Vanilkový lusk pozdĺžne prekrojíme a rozpolíme.
Tieto dve suroviny spolu s cukrom dáme do hrnca a zalejeme vodou. Zázvor necháme dusiť asi 20-25 minút na miernom ohni, kým nezmäkne. Potom hrniec odstavte z ohňa a počkajte, kým vychladne.
Citrón alebo pomaranč ošúpeme, a nakrájame na tenké pásiky.
Pridajte ho do vychladenej zmesi.
Pridajte vodku a zakryte hrniec pevným vekom. Suroviny nechajte lúhovať 24 hodín.
Nálev preceďte, odstráňte kúsky zázvoru, pomarančovej kôry a vanilky.
Nalejte likér do fliaš a skladujte ich na tmavom mieste. Môže sa konzumovať už po jednom dni, keď sa chute harmonicky spoja.
Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply