Dôvod, prečo by ste si každé ráno mali do kávy pridať aj ŠTIPKU SOLI.

Čierna  s mliekom, šľahačkou, sladká alebo s korením – dokonalá šálka kávy sa mení podľa našej individuálnej chuti. V poslednej dobe sa pri príprave rannej kávy šíri úplne nový a dosť zvláštny zvyk: pridanie soli do horúcej kávy!

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Okrem špeciálnej arómy a zvodnej vône sa konzumuje aj kvôli obsahu kofeínu. Väčšinou sa zapíja mliekom a sladí – cukrom, medom, aby sa zjemnila jeho horkosť. Skupina odborníkov, ktorí veria, že káva by bola oveľa zdravšia, keby sme ju dochucovali iba soľou, však rastie.

Áno, naozaj to vyzerá neuveriteľne, ale efekt je jednoducho úžasný! Čoraz viac ľudí konzumuje čiernu kávu  so soľou. A nie, nie je to o tých malých nehodách, kedy si omylom dáte do kávy soľ namiesto cukru, pretože z ospalosti ledva vidíte. Ale o malom triku, ktorý úplne zmení váš obľúbený raňajkový nápoj.

Nikdy by ste si nepomysleli, že toto dokáže štipka soli vo vašej káve!

Existuje teória, že káva ochutená soľou je liekom na kocovinu, no nemálo ľudí ju na tento účel konzumuje. Na základe toho odborníci vec podrobne rozobrali a dospeli k záveru, že oveľa lepšie by bolo, keby sme si ranný drink namiesto cukru ochutili soľou.

Ak si do kávy primiešate štipku soli, uberie to na horkosti nápoja a vy si tak môžete naplno vychutnať jedinečnú vôňu pražených kávových zŕn. Tento proces umožňujú ióny sodíka obsiahnuté v soli. Výsledok je jednoducho fantastický! Úplne nová príchuť prepožičaná nápoju prekvapila  aj tých najvernejších fanúšikov kávy.

Hoci by sme si mohli myslieť, že soľ nám kazí nápoj a pri pomyslení na slanú kávu sa aj krčíme, ak ju vyskúšame, budeme príjemne prekvapený! Soľ nepokazí chuť našej obľúbenej čiernej kávy, práve naopak! Robí ju oveľa aromatickejšou.

To isté platí aj pre menej kvalitné vína: ak do vína primiešate kvapku soli, jeho vôňa sa zintenzívni. Samozrejme, nehovoríme o lyžičke, príliš veľa soli by chuť vína úplne premenilo.

Aké sú výhody pitia kávy?

Surovinu našej rannej kávy poskytujú plody kávovníkového kríka. Kávové zrná sú bohaté na kofeín, vitamín B3, horčík a draslík.

Odborníci zistili, že ľudia, ktorí pijú kávu denne, majú nižší krvný tlak a je u nich oveľa menšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky alebo srdcových problémov.

Káva je tiež skvelým zdrojom energie. Čierna káva stimuluje nervový systém, čím spúšťa v tele niekoľko procesov, ktorých konečným výsledkom je rozklad telesnej tukovej hmoty na voľné mastné kyseliny.

Podľa japonských vedcov ľudia, ktorí pijú aspoň jednu šálku kávy denne, výrazne znižujú riziko vzniku mŕtvice.

Káva má pozitívny vplyv aj na zdravie mozgu. Jej každodenná konzumácia zabraňuje vzniku niektorých degeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Nápoj zároveň pomáha udržiavať zdravie pečene, hrá dôležitú úlohu pri samo kalibrácii  tohto orgánu.

Dali by ste sa nahovoriť na kávu so soľou? Napíšte nám komentár…

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*