Dožil sa 113 rokov. Po jeho smrti, rodina prezradila, čo jedol každý deň!

Dožil sa veľmi vysokého veku. Keď zomrel, jeho rodina prezradila, čo jedol každý deň!

Francisco Nunez Olivera sa dožil 113 rokov a stal sa najstarším mužom na svete. A aké bolo tajomstvo jeho dlhovekosti? Novinári sa rozhodli porozprávať so Španielovou rodinou a zistili, že dával veľký pozor na svoju stravu. Mal aj obľúbený nápoj, po ktorom siahol každý deň.

1. Strava ako zdroj dlhého života

Narodil sa 13.12.1904. Po smrti Jisra’ela Kristala sa stal najstarším žijúcim mužom na svete. Vo veku 90 a 98 rokov podstúpil dve veľké operácie a vo veku 110 rokov bol najstarším Španielom. Keď začiatkom roka 2018 zomrel, všetci sa pýtali na tajomstvo Oliverovej dlhovekosti.

Novinári sa na to rozhodli opýtať jeho početnej rodiny – muž po sebe zanechal štyri deti, deväť vnúčat a 15 pravnúčat. Mali veľa čo povedať o predkovi rodu. A čo videli ako zdroj dlhovekosti? Podľa ich názoru za to môžu dobré gény, pokojný život na zemi a správna strava.

Ukázalo sa, že Francisco Nunez Olivera venoval veľkú pozornosť tomu, čo mu ide do úst. Podľa denníka The Local Spain Španiel jedol na raňajky madeleine, druh piškótového koláča z olivového oleja, ktorý je zdrojom životodarných omega-3 mastných kyselín.

Na poludnie siahol po prírodnom jogurte, ktorý zase obsahuje bakteriálne kultúry prospešné pre črevný mikrobióm . Na obed a večeru jedol mäso alebo rybí guláš a rôzne druhy zeleniny z mužovej záhrady. V typickej stredomorskej strave sú ryby hlavným a zároveň veľmi zdravým zdrojom bielkovín. Zelenina je zase vďaka sile vlákniny a vitamínov , minerálov a antioxidantov považovaná za základ zdravia.

Štúdie ukázali, že stredomorská strava môže chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a dokonca aj pred niektorými druhmi rakoviny, čím sa stáva akýmsi receptom na dlhý život.

To však nie je všetko. Tajomstvom 113-ročného starca bol istý nápoj, po ktorom muž siahal každý večer. Je tiež nenahraditeľným prvkom v  stredomorskej strave.

2. Červené víno pre dlhý život

Červené víno je zdrojom rastlinných polyfenolov (Pixabay)

Francisco Nunez Olivera pil pohár červeného vína každý deň . Aj keď to mužovi určite nezaručovalo taký dlhý život, najnovšie výskumy ukazujú, že víno má isté zdravotné benefity.

Vďačí za to vysokému obsahu polyfenolov , ktoré bojujú proti zápalom a chránia bunky pred oxidačným stresom.

Čo si o tom myslí lekár?

– Ako lekári neodporúčame alkohol, ale v skutočnosti obsah polyfenolov v červenom víne – hlavne resveratrol – dáva tomuto typu nápoja určitú pridanú hodnotu. Pôsobí na zvýšenie HDL cholesterolu , antiaterosklerotický a ochranný účinok na cievy. Môžu za to však polyfenoly, nie alkohol.

– Som zástancom toho, aby ste jednoducho čo najčastejšie siahali po zelenine a ovocí bohatom na polyfenoly – tmavom hrozne alebo celkovo tmavo sfarbenom ovocí. Mám na mysli napríklad bobuľové ovocie alebo zeleninu, ako je baklažán, ale aj kapustu a kel.

Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*