Dožívajú sa až 120 rokov a vôbec nemajú rakovinu. Tu je to, čo jedia!

Údolie Hunza sa nachádza v severnom Pakistane, neďaleko hraníc s Indiou. Žije tu jeden z najdlhšie žijúcich národov na svete.

Údolie je úrodné a vhodné na poľnohospodárstvo, ale nachádza sa vo vysokej nadmorskej výške a je dosť izolované od zvyšku sveta.

Ako dlho žijú Hunzovia?

Národy s dlhým životom sú vždy predmetom pozornosti a výskumu. Niektoré zdroje tvrdia, že Hunzovia sa dožívajú  bežne až 120 rokov.

Nechajme však bokom zdokumentovaný vek a jeho presnosť. Lekárov, ktorí skúmali populáciu Hunza, zaujalo, že staršie generácie Hunzov  sú úplne zdravé, vitálne a bez chorôb.

Títo ľudia rakovinu vôbec nepoznajú. Odborníci dokázali, že ľudia z údolia Hunza sú jediní s úplnou absenciou rakoviny.

Čo jedia?

Ľudia Hunza konzumujú prevažne rastlinnú a surovú stravu. Potravu tvorí najmä ovocie a zelenina, ale aj obilniny a konzumujú aj syry.

Počas leta jedia surové ovocie a zeleninu. Cez zimu jedia  zasa sušené marhule, ovčí syr a naklíčené obilniny. Využívajú to, čo majú k dispozícii, keďže sú dosť izolovaní.

Nastáva obdobie počas asi  3 mesiacov, kedy takmer nič nejedia a žijú len na malých zásobách, ktoré si uskladnili počas roka.

Teda na jar, keď je aj tak nedostatok iných potravín. Je to pre nich veľmi dôležité a rešpektované, rovnako ako je v niektorých kultúrach dôležitý pôst.

Aké je tajomstvo ľudu Hunza?

Hunza ľudia sú šťastní. Majú dobrú náladu a sú spokojní. Ich spôsob života je blízky ideálu. Zdá sa, že vzhľadom na okolnosti a podmienky, v ktorých žijú, dostali pre svoje zdravie ideálnu stravu.

Kúpu sa v ľadovej vode. Rodia deti vo veku 50 rokov. Gény a čisté prostredie určite prispievajú k tomu, že títo ľudia vyzerajú mladšie.

Žijú a pracujú v čistej prírode, sú veľmi aktívny a denne prejdú veľké vzdialenosti peši.  Napriek tomu sa zdá, že výživa je kľúčom k ich zdravému životu. Sú vegetariáni a jedia veľa surovej stravy, v ktorej dominuje ovocie a zelenina.

Niektorí majú dokonca obdobie, kedy nejedia vôbec nič (môže to  trvať až 3 mesiace)  vtedy jedia najviac sušené marhule. Je to pre nich rovnako dôležité, ako v iných kultúrach napríklad pôst.

Okrem toho, pevné zdravie sa pripisuje aj mimoriadne čistej vode, ktorá obsahuje veľa minerálov.

Čo obsahujú sušené marhule?

Sušené marhule poznáme pod názvom “ovocie zdravia”. Omladzujú, odstraňujú stres a dodávajú energiu.

Nutričná hodnota sušených marhúľ je vysoká, pretože tieto plody obsahujú veľa cenných vitamínov a minerálov s mnohými vlastnosťami podporujúcimi zdravie.

Sušené marhule obsahuju veľa vitamínu C, vitamín B5 a B3,  tianín, kyselinu pantoténovú, ako aj veľa beta karoténu. Obsahujú aj veľa karotenoidov, vlákninu, kyselinu listovú, draslík a  Vlastnosti sušených marhúľ sa používajú pri prevencii a liečbe rôznych chorôb a ochorení. Tieto plody prispievajú k zlepšeniu tráviacich procesov a urýchľujú peristaltiku čriev. Marhule tiež znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú zlepšovať astmu a znižujú pocit únavy a stresu. Pomáhajú tiež pri osteoporóze, hypertenzii a anémii. 

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*