To či sa nakazíme koronavírusom vo veľkej miere závisí od toho v akom stave je naša imunita. Tú si našťastie vieme vybudovať, a správnym jedálničkom a doplnkami ju vieme podporiť. Expert na výživu doktor Igor Bukovský radi čo jesť ak chceme zvýšiť našu imunitu a poraziť vírusy.
Či sa nakazíme koronavírusom alebo inou virózou záleží často aj od našej imunity. Tú vieme podporiť správnou výživou. Doktor Igor Bukovský radí, čo by sme mali v týchto dňoch jesť. S týmito potravinami porazíte vírusy!
Rady podľa Igora Bukovského:
- zvýšte príjem vitamínu A – Vitamín A je na prvom mieste preto, lebo je dôležitý pri prvom kontakte vírusu s organizmom na slizniciach a to tak, že sťažuje prilepenie vírusu na sliznicu. Nájdete ho hlavne v oranžovej, žltej, červenej a tmavozelenej zelenine a ovocí, najmä paprika, špenát, ružičkový kel, paradajky, vňate, marhule či batáty.
- zvýšte príjem vitamínu B6 – Je dôležitý pre normálne fungovanie bielych krviniek, ktoré súvisia s vírusovou infekciou, najmä T-lymfocytov. Nájdete ho v pistáciách a iných orechoch, semenách slnečnice a sezamu, cícer, avokádo, obilniny a celozrnné potraviny.
- zvýšte príjem vitamínu C – Podporuje schopnosť bielych krviniek prísť na miesto, kde sa vírus chytí alebo napadne bunky, alebo kde sa bunky napadnuté vírusom začnú už rozpadať, niečo ich musí odpratať. Odporúča s každým jedlom jesť dostatok zeleniny a ovocia, prípadne po malých dávkach pri každom jedle užívať vitamín C ako výživový doplnok.
- zvýšte príjem vitamínu D – Bráni schopnosti vírusov množiť sa. Vitamín D si dopĺňame najmä slnečným žiarením, preto sme v zimnom období odkázaní na výživové doplnky.
- zvýšte príjem zinku – Zabraňuje aby sa vírus prilepil a súčasne bráni, aby sa vírus rozmnožoval. Dobrým zdrojom zinku sú strukoviny, obilniny, tekvicové semená, orechy, horká čokoláda či cmúľacie pastilky so zinkom.
- probiotiká – Ak na sliznici žijú správne baktérie, žiadne vírusy do tela nepustia. V prípade dutiny ústnej platia cmúľacie formy probiotík alebo v ústach prežúvať grécky jogurt aspoň 15 sekúnd. Po probiotikách by sme aspoň 20 minút nemali nič vypiť či zjesť.
- betaglukán – Podporuje likvidáciu vírusov. Nájdete ho v ovsených vločkách, ryži natural, hlive ustricovej, hubách šitake či banánoch.
Extra účinnými potravinami tradične cesnak, cibuľa a zázvor.
zdroj: pluska.sk
Leave a Reply