Extra čokoládové ľadové kocky.

Ak milujete čokoládu, potom je  tu tento dezert práve pre vás.

Ingrediencie:

Cesto (korpus):

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 5 lyžíc polohrubej múky
  • 3 lyžice kakaa
  • 2 lyžice oleja
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na poliatie korpusu:

  • 2,5 dl vody
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 lyžice kakaového prášku alebo čokolády v prášku

Krém:

  • 7 dl mlieka
  • 7 lyžíc cukru
  • 7 lyžíc hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 dl smotany na šľahanie
  • 200 g horkej čokolády

Na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 2 lyžice oleja

Postup:

1. Príprava polevy:

Vo väčšom hrnci priveďte do varu vodu s cukrom a varte približne 10 minút. Pridajte kakaový prášok a dobre premiešajte, kým sa nerozpustí. Nechajte úplne vychladnúť.

2. Príprava cesta:

Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Po častiach pridávajte cukor a vyšľahajte do lesklej peny. Pridajte po jednom žĺtky a olej, šľahajte na nízkych otáčkach.

V samostatnej miske zmiešajte múku, kakao a prášok do pečiva. Zmes opatrne vmiešajte do cesta. Cesto vylejte na plech s rozmermi cca 25 × 35 cm vystlaný papierom na pečenie.

Pečte pri 180 °C, kým sa cesto neoddeľuje od okrajov plechu (cca 20 – 25 minút).

Cesto prelejte vychladnutou polevou hneď po upečení, kým je ešte horúce.

3. Príprava krému:

V 2 dl mlieka rozmiešajte múku dohladka.

Zvyšné mlieko so cukrom priveďte do varu. Za stáleho miešania vlejte múčnu zmes a varte, kým krém nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť. Občas premiešajte, aby sa nevytvorila kožka.

Maslo vymiešajte do peny, postupne po lyžiciach pridávajte vychladnutý krém a dobre prešľahajte.

Vyšľahajte smotanu do tuha  a zľahka ju vmiešajte do krému.

Odoberte 4–5 lyžíc bieleho krému a natrite na vychladnutý korpus.

4. Čokoládová vrstva:

Čokoládu (200 g) roztopte vo vodnom kúpeli a zmiešajte ju so zvyšným bielym krémom. Dobre premiešajte.

Navrstvite čokoládový krém na koláč.

5. Poleva:

V hrnci alebo nad parou roztopte 100 g čokolády s 2 lyžicami oleja.

Polejte ňou vychladnutý koláč a uložte do chladničky aspoň na niekoľko hodín, ideálne cez noc.

Tipy:

  • Koláč sa najlepšie krája studený, no pred podávaním ho nechajte chvíľu pri izbovej teplote pre lepšiu chuť.
  • Pre extra efekt môžete koláč ozdobiť hoblinkami z tmavej čokolády.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*