Farmárske pampúšiky! Každý si pýta na ne recept…

Ingrediencie:

  • 350-400g hladkej múky
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 7 g sušené droždie
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli podľa chuti
  • trochu teplého mlieka podľa potreby
  • olej alebo tuk na vyprážanie

Postup:

Múku zmiešame so soľou, cukrom a sušeným droždím. Pridáme vajcia a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké, pružné cesto. Dobre vymiesime tak, aby sa cesto odlepovalo od ruky. Podľa potreby pridáme muku alebo trochu teplého mlieka. Cesto odložíme na teplé miesto, zakryjeme a necháme vykysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na asi 0,5 cm a vykrajujeme tvary podľa vlastného uváženia. Zakryjeme a necháme vykysnúť na doske ešte asi 25 minút.

Na panvici rozpálime tuk, a na strednom ohni pečieme pampúšiky z oboch strán do zlatohnedá.

(Tuk nesmie byť veľmi horúci, aby sa nám nespálili pampúšiky a vo vnútri budú surové. A nesmie byť ani málo rozpálený, lebo pampúšiky nasiaknu veľa oleja a budú mastné.

Môžete ich podávať so syrom, džemom, ajvarom alebo posypané práškovým cukrom…výber je na vás.

Moja stará mama ich väčšinou posypala kryštálovým cukrom  a jedli sme ich niekedy s teplým mliekom niekedy s kyslým…čokoľvek bolo vtedy v dome.

 Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*