Ingrediencie:
- 350-400g hladkej múky
- 200 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- 7 g sušené droždie
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli podľa chuti
- trochu teplého mlieka podľa potreby
- olej alebo tuk na vyprážanie
Postup:
Múku zmiešame so soľou, cukrom a sušeným droždím. Pridáme vajcia a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké, pružné cesto. Dobre vymiesime tak, aby sa cesto odlepovalo od ruky. Podľa potreby pridáme muku alebo trochu teplého mlieka. Cesto odložíme na teplé miesto, zakryjeme a necháme vykysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na asi 0,5 cm a vykrajujeme tvary podľa vlastného uváženia. Zakryjeme a necháme vykysnúť na doske ešte asi 25 minút.
Na panvici rozpálime tuk, a na strednom ohni pečieme pampúšiky z oboch strán do zlatohnedá.
(Tuk nesmie byť veľmi horúci, aby sa nám nespálili pampúšiky a vo vnútri budú surové. A nesmie byť ani málo rozpálený, lebo pampúšiky nasiaknu veľa oleja a budú mastné.
Môžete ich podávať so syrom, džemom, ajvarom alebo posypané práškovým cukrom…výber je na vás.
Moja stará mama ich väčšinou posypala kryštálovým cukrom a jedli sme ich niekedy s teplým mliekom niekedy s kyslým…čokoľvek bolo vtedy v dome.
Leave a Reply