Gastroenterológ varuje: Najhoršie pre črevá a žalúdok, plynatosť je zaručená!

Plynatosť, nadúvanie a pocit plnosti sú bežné problémy, ktoré sa vyskytujú po jedle. Gastroenterológ pripúšťa, že príčin nepríjemných ochorení môže byť veľa, no existujú produkty, ktoré plynatosti obzvlášť podporuju.

1. Kedy naznačuje nadúvanie chorobu?

Niekedy je  nadúvanie  varovným signálom tela. Keď sú trvalé a extrémne perzistentné, môžu naznačovať potravinové alergie , celiakiu a dokonca aj parazitickú infekciu, giardiázu .

Nadúvanie sa môže objaviť aj v priebehu:

  • Crohnova choroba,
  • ulcerózna kolitída (UC),
  • syndróm dráždivého čreva (IBS),
  • rakovina hrubého čreva,
  • cirhóza.

Najčastejšie však súvisia s príliš rýchlym, uponáhľaným jedlom alebo príliš veľkými porciami. Môžu sa objaviť v dôsledku prehĺtania vzduchu pri pití sýtených nápojov a dokonca aj žuvaní žuvačiek.

2. Pri týchto produktoch buďte opatrní, môžu spôsobiť nadúvanie

Existujú aj produkty, ktoré obzvlášť podporujú pocity plnosti tráviaceho systému. Doktorka Jacqueline Wolfová z Harvard Medical School, gastroenterologička a spoluzakladateľka Foodicine Health, neziskovej organizácie, ktorá sa venuje vzdelávaniu v oblasti výživy, priznáva, že až jeden z desiatich ľudí po jedle pociťuje nadúvanie .

V rozhovore pre CNBC lekár uvádza sedem obzvlášť citlivých skupín potravín, ktoré spôsobujú nadúvanie.

2.1. Potraviny s cukrom

Doktor Wolf vysvetľuje, že nejde len o sladkosti, ale o akýkoľvek druh produktu, ku ktorému sa pridávajú tzv. voľné cukry . Môžu to byť kečupy a iné omáčky, chlieb a pečivo, cukrom sladené sýtené nápoje alebo sladké jogurty a mliečne dezerty dostupné v  obchode.

Gastroenterológ upozorňuje, že až 50 percent. populácie môže mať intoleranciu fruktózy , čo má za následok nepríjemné ochorenia. Fruktóza je hlavnou zložkou ovocných štiav, ale nachádza sa aj v kukuričnom sirupe s vysokým obsahom fruktózy,   najbežnejšej náhrade cukru v spracovaných potravinách.

2.2. Ovocie

Každé ovocie obsahuje fruktózu, no ako upozorňuje odborník, niektoré sú výnimočne bohatými zdrojmi fruktózy, takže je oveľa pravdepodobnejšie, že prispievajú k nadúvaniu.

Tie obsahujú:

  • hrozno a hrozienka,
  • zrelé banány,
  • nektárinky,
  • slivky.

Hrozno a hrozienka obsahujú vysoké množstvo fruktózy.

2.3. Zelenina obsahujúca fruktány a galaktány

Fruktány sú polyméry D-fruktózy, zatiaľ čo galaktány sú zlúčeniny súvisiace s pektínovými spojeniami. Patria k sacharidom, ktoré dokážu kvasiť v črevách a nachádzajú sa v krížovej zelenine, póre, cibuli a cesnaku, ale aj strukovinách.

2.4. Mlieko a mliečne výrobky

Doktor Wolf upozorňuje, že intolerancia laktózy môže postihnúť až 70 percent ľudí. spoločnosti. Práve tento mliečny cukor spôsobuje v črevách pocit plnosti a pocit preplnenia.

2.5. Sladidlá

A špecifické polyoly , ktoré zahŕňajú: sorbitol, izomalt, laktitol a erytritol. U niektorých ľudí, ktorých črevá nedokážu rozložiť polyoly, môžu spôsobiť nepríjemné príznaky.

2.6. Obilniny

Problematické sú nielen pre ľudí s celiakiou, ale aj intoleranciou lepku. Obilniny ako pšenica, ale aj jačmeň či raž môžu byť nevhodné v strave ľudí s citlivosťou  na lepok, ako aj tých, ktorí nezvládajú dobre veľké množstvo vlákniny.

2.7. Fermentované produkty

Jogurty, kimchi, kyslé uhorky sú skutočné super potraviny, ktoré posilňujú črevný mikrobióm. Doktor Wolf však upozorňuje, že môžu byť ťažko stráviteľné a u niektorých ľudí spôsobiť nepríjemné neduhy.

 Zdieľajte tieto rady aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*