Geniálny koláč z prvej republiky: Cukrárske jablkové rezy ako od babičky!

Výborný koláč, ktorý môžete okrem jabĺk plniť napríklad tvarohom, pudingom, alebo inou náplňou podľa vašej chuti. Jeho tajomstvo je ukryté vo vláčnom ceste, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku. Ja ho mám z kuchárskej zbierky mojej babičky, recept pochádza ešte z prvej republiky

Potrebujeme:

1 ks vajce

8 lyžíc vlažného mlieka

250 g masla (ak nemáte, dajte heru)

1 bal. prášku do pečiva

1/2 kocky droždia

500 g polohrubej múky

citrónovú kôru

Šťavu z 1/2 citróny

Štipku soli

1 lyžicu cukru

Náplň:

5-6 menších jabĺk

1-2 hrste mletých orechov

1 lyžičku mletej škorice

Cukor podľa toho, aké sladké máme jablká

Na potretie:

Maslo

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

Zo surovín na cesto rukami rýchlo vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať 30 minút.

Potom ho rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme dva rovnako veľké pláty na veľkosť plechu.

Prvý plát uložíme na tukom vymastený plech a na cesto navrstvíme náplň. Jablká zmiešané s orechmi, škoricou, hrozienkami a cukrom

Prekryjeme druhým plátom a dobre z bokov zatlačíme (aby sa náplň neroztiekla), zvrchu popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch koláčika nie je zlatistý. Ešte horúce potrieme maslom a pocukrujeme práškovým cukrom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*