Hippokratova polievka je veľmi jednoduchá a mimoriadne liečivá zeleninová polievka. Je celosvetovo známa ako chutné jedlo, ktoré pomáha pri prevencii a liečbe mnohých chorôb, s osobitným dôrazom na nádorové ochorenia.
Najväčšia hodnota sa pripisuje jej schopnostiam posilňovať imunitu, detoxikovať a posilňovať obličky. Predpokladá sa, že túto polievku vynašiel pred 2 500 rokmi Hippokrates, staroveký grécky lekár a „otec medicíny“, po ktorom bola pomenovaná.
Začiatkom minulého storočia ju spopularizoval nemecký lekár Dr. Max Gerson, ktorý ju zaradil do špeciálneho nutričného programu, ktorý bol verejnosti predstavený v roku 1932 pod názvom Gersonova terapia.
Potom sa svetom začala šíriť správa o Hippokratovej polievke ako o silnom spojencovi zdravia. A tak sa popri liečbe začala konzumovať ako bežné jedlo na prevenciu chorôb a zachovanie zdravia celého organizmu.
Dôležitý článok pri liečbe Gersonovou metódou
Gersonova terapia je liečebná metóda založená na špeciálnej diéte a pravidelnej očiste organizmu.
V 20. rokoch 20. storočia Dr. Max Gerson začal vyvíjať túto terapiu s cieľom znížiť a kontrolovať svoje vlastné silné migrénové bolesti hlavy.
Celkom náhodou zistil, že dostatočné množstvo živín v kombinácii so zvýšenou detoxikáciou účinne lieči tuberkulózu kože.
Po tuberkulóze kože bola zistená jej účinnosť aj pri iných formách tuberkulózy, ako aj pri iných zdravotných problémoch:
- alergia
- vysoký a nízky krvný tlak
- ochorenia obličiek
- artritída
- ateroskleróza
- skleróza multiplex
- autoimunitné ochorenia
- rakovina
Hippokratova polievka je jedným z kľúčových faktorov účinnosti Gersonovej terapie.
Tento spôsob liečby zahŕňa okrem konzumácie polievky aj pitie mrkvovej, jablkovej a pomarančovej šťavy, ako aj zelených štiav z kapusty a inej zeleniny.
Podľa tvrdení tvorcu tejto terapie Dr. Maxa Gersona, ale aj podľa potvrdení mnohých odborníkov na zdravie je tento typ stravovania schopný posilniť imunitu, odčiniť poškodenie buniek tela a umožniť telu úplne vyliečiť.
Hippokratova polievka – pokyny, prísady a príprava
Ako zdravé jedlo môžeme túto polievku konzumovať raz denne. Na liečebné účely v rámci Gersonovej terapie sa však odporúčajú dve porcie polievky denne. Aby ste ušetrili čas a námahu, môžete si polievku pripravovať v množstve dva dni, teda na štyri porcie.
Hippokratova polievka má najsilnejšie výhody, ak sa pri príprave dodržiavajú tieto pravidlá:
Polievka by mala byť varená na miernom ohni v čo najmenším množstvom vody. Nádoba, v ktorej sa varí, musí byť zakrytá, aby sa zabránilo vyparovaniu užitočných zložiek. Používanie hliníkového riadu je zakázané a na jedenie sa odporúča používať strieborný riad.
Mnoho korenín môže zrušiť účinnosť polievky, preto sa na obohatenie chuti odporúčajú iba tieto koreniny v menšom množstve:
– nové korenie, bobkový list, koriander, kôpor, rasca, fenikel, muškátový oriešok, majorán, rozmarín, šafran, šalvia, šťavel, fenikel, estragón a tymian.
Vo väčšom množstve je povolená pažítka, cesnak, cibuľa a petržlen.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký koreň zeleru
- 1 stredne veľký petržlenový koreň
- 2 stredne veľké cibule
- 2 malé alebo jeden veľký pór
- cesnak podľa želania (možno pridať na záver)
- trochu petržlenovej vňate
- 600 g paradajok
- 400 g zemiakov
Príprava:
Zeleninu umyjeme, nakrájame na plátky alebo kocky a môžeme aj nastrúhať. Vložte zeleninu do veľkého hrnca a pridajte toľko vody, aby pokryla všetku zeleninu.
Priveďte do varu a potom pokračujte vo varení na miernom ohni hodinu a pol až dve hodiny, kým zelenina nezmäkne.
Na samom konci varenia pridáme v menšom množstve prelisovaný cesnak a povolené korenie. Uvarenú polievku prevaríme. Skonzumujte jednu porciu polievky, zvyšné množstvo vychlaďte a uložte do chladničky.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply