Hovorí sa mu aj SLOVENSKÉ ZLATO! Chráni pred rakovinou, podporuje pečeň, pomáha pri srdcových problémoch a ochoreniach kĺbov.

Je to kráľovná liečivých rastlín, ktorá dá do poriadku každé ,,nalomené“ zdravie…

Rakytník je rastlina, ktorá sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou. Nečudo, ide o skutočnú vitamínovú bombu, nazývanú aj slovanské zlato, po ktorej sa oplatí siahnuť, keď sa blíži  sezóna infekcii.  Rakytník si zamilujú aj kardiaci, ľudia s hypertenziou a vysokým cholesterolom či reumatizmom. Toto je skutočný kráľ jesene.

1. Čo obsahuje  rakytník?

                       Rakytník je skutočná superpotravina

Je to rastlina z čeľade olivovníkov a prirodzene sa vyskytuje na Kaukaze, Sibíri, ale aj v Európe, pobaltských krajinách  ale aj v Pieninách  a aj u nás.

Rakytník dosahuje výšku až 5-6 metrov, no jeho plody sú najcharakteristickejšie – intenzívne oranžové s kyslou chuťou. Nie nadarmo sa rakytníku hovorí super potravina. Drobné plody obsahujú až 190 bioaktívnych látok.

Medzi  ne patrí:

  • 42 lipidov,
  • 36 flavonoidov,
  • 22 mastných kyselín,
  • 18 aminokyselín,
  • 14 vitamínov,
  • 11 mikroživín.

Odhaduje sa, že rakytník  obsahuje desaťkrát viac vitamínu C ako citrón a okrem toho sú jeho bobule zdrojom vitamínov skupiny B, vrátane cenného vitamínu B12, vitamínu A, vitamínu E a K. Okrem toho rakytník obsahuje železo, mangán, kremík, horčík, zinok, meď, vápnik alebo draslík.

2. Rakytník –  zdravotné vlastnosti

Rakytník podporuje predovšetkým imunitu, čo sa hodí najmä na jeseň, no tým sa prednosti nezvyčajných bobúľ nekončia. „Kto hovorí, že zlato nerastie na stromoch, nikdy nevidel na jeseň rakytník“ – je ruské ľudové príslovie. Niet sa čomu čudovať, veď rakytník tiež znižuje krvný tlak , cholesterol a chráni cievy.

rakytník tiež:

  • podporuje činnosť pečene – plody rakytníka stimulujú vylučovanie žlče a tráviacich enzýmov,
  • má protirakovinové vlastnosti,
  • ovocie môže upokojiť bolesť hrdla, ako aj odstrániť suchý kašeľ,
  • odvar z bobúľ a listov rakytníka upokojuje dnu a reumatizmus,
  • podporuje tráviaci systém  – nálev z listov zlepšuje činnosť čriev,
  • plody pôsobia dezinfekčne a urýchľujú hojenie rán – napr. pri popáleninách alebo omrzlinách.

3. Tinktúra z rakytníka

Rakytník sa dá použiť ako kozmetická surovina vo forme extraktov a oleja, no v kuchyni sa z neho dá úspešne vyrobiť šťava či tinktúra. Tá posledná bude ideálna na nadchádzajúce chladné dni.

Ingrediencie:

  • 1 kilogram plodov rakytníka
  • 1 liter alkoholu( Vodka, lieh)
  • 9 polievkových lyžíc cukru /alebo medu

Príprava:

  • bobule rakytníka posypeme cukrom a dôkladne roztlačíme,
  • hmotu dáme do pohára a prikryjeme gázou a dáme na teplé miesto, aby ovocie začalo kvasiť,
  • asi o 3-4 dni zalejeme alkoholom, premiešajte s ovocím a opäť odložte, tentoraz aspoň na mesiac,
  • po tejto dobe možno tinktúru precedíme a môžeme  naliať do fliaš.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*