
Tento koláč pečieme najmä v lete, keď nám v záhradke dozreje bobuľovité ovocie. Môžete použiť ríbezle, černice, maliny, čučoriedky. Ja som použila červené ríbezle a černice.
Vďaka tvarohovej plnke je tento koláč aj veľmi sýty.
Suroviny
-
Cesto:
-
2 hrnčeky polohrubej múky
-
1 hrnček kryštálového cukru
-
½ hrnčeka oleja
-
1 hrnček mlieka
-
2 vajcia
-
1 balíček vanilínového cukru
-
1 balíček prášku do pečiva
-
1 PL kakaa
-
-
Plnka:
-
250 g tvarohu
-
250g kyslej smotany
-
1 vajce
-
2 – 3 PL práškového cukru (podľa toho ako chcete sladké)
-
1 balíček vanilínového cukru
-
2 PL polohrubej múky
-
štipka soli
-
bobuľovité ovocie podľa chuti
-
Postup prípravy
Najskôr si pripravte plnku: tvaroh vložte do misky, pridajte kyslú smotanu, vajce, cukor, vanilínový cukor, múku a soľ. Všetko premiešajte, kým nevznikne hladká zmes. Plech s rozmerom 30×40 cm vysteľte papierom na pečenie.
Na cesto zmiešajte v miske preosiatu múku s kakaom, práškom do pečiva, kryštálovým a vanilínovým cukrom. Prilejte olej a mlieko, vložte vajcia a všetko šľahajte mixérom, kým nevznikne jednotné cesto.
Prichystáme si umyté ovocie, tvarohovú náplň a nakoniec cesto.
Cesto rovnomerne rozotrite na plech. Na jeho povrch lyžicou rozmiestnite kôpky tvarohovej plnky. Posypte vybraným ovocím a vložte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C približne na 30 minút.
Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.
TIP: Pre ešte lákavejší vzhľad ho môžete poliať rozpustenou čokoládou. Ale chutí dobre aj bez.
TIP: Najlepšie chutí, keď je vychladený v chladničke. Ja ho pečiem večer a jeme ho na druhý deň.
foto: Súkromný archív redakcie zenskerady.sk
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho aj s priateľmi!
Leave a Reply