Hrozno je vždy chutné, na zimu si ho ľahko môžeme zavariť, ak otvoríte pohár kompótu v chladnom dni, hneď si spomeniete na letné chute. Jeho príjemná chuť fascinuje každého, môžeme ho jesť ako kompót, môžeme ho jesť čerstvé, môžete ho použiť do koláča, alebo do šalátov, možnosti je veľa.
Na kompót môžeme použiť akékoľvek hrozno, ktoré sa nám páči, kompót môžeme dokonca vyrobiť aj zo zmiešaného hrozna, vtedy bude mať viac chuti.
Prísady:
- hrozno
- cukor
- klinček
- voda
Príprava:
Umyté prebraté hrozno dáme do pohára 1 cm pod okraj fľaše, na vrch dáme 1-2 lyžice cukru a ochutíme ho klinčekmi. Poháre naplníme studenou vodou, tak aby bolo hrozno ponorené vo vode. Poháre zatvoríme a sterilizujeme. Od bodu varu pri teplote asi 85-90 °C 15 minút. Potom poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť do druhého dňa.
Leave a Reply