Ihneď ho odstráňte zo svojho jedálnička! Toto jedlo spôsobuje ukladanie tuku okolo pása.

Ak chcete schudnúť, prestaňte jesť toto jedlo! Zistilo sa, že sa z neho najviac priberá…

Vedci zistili, že brušný tuk, tiež známy ako viscerálny tuk, je najškodlivejším druhom tuku.

Podľa odborníkov z Univerzity Johnsa Hopkinsa totiž vysoká hladina brušného tuku zvyšuje riziko srdcových chorôb, infarktu a mozgovej príhody, inzulínovej rezistencie a dokonca aj niektorých druhov rakoviny.

Zatiaľ čo cvičenie je jedným z najlepších spôsobov, ako stratiť brušný tuk a zlepšiť kardiovaskulárne zdravie, vaša strava tiež zohráva veľkú úlohu pri veľkosti vášho pásu. Konzumáciou zdravej stravy bohatej na plnohodnotné potraviny môžete zabrániť hromadeniu brušného tuku.

Jednou z potravín, ktorú veda úzko spojila s brušným tukom, je biely chlieb.

V jednej štúdii vedci z Tufts University sledovali stravovacie návyky 459 ľudí v strednom veku približne dva roky.

Na základe výberu jedla ich zaradili do šiestich skupín podľa stravy. Štúdia publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrition odhalila dôležitý rozdiel: kým tí účastníci, ktorí jedli typickú americkú stravu „mäso a zemiaky“, pribrali na celkovej hmotnosti najviac,  ale bola rovnomernejšie rozložená po celom tele.

Na druhej strane ľudia, ktorí jedli najviac bieleho chleba a iných vysoko rafinovaných potravín, pribrali najviac tuku na bruchu.

V samostatnom prehľade v British Journal of Nutrition výskumníci zistili, že menej bieleho chleba, ako aj stredomorská strava, môžu pomôcť znížiť  celkovú hmotnosť  a  množstvo brušného tuku, ktoré by ste mohli časom pribrať.

Štúdie spájajúce biely chlieb s brušným tukom sú pozorovacie, čo znamená, že môžu len ukázať, že existuje súvislosť medzi konzumáciou bieleho chleba a brušným tukom, nie to, prečo biely chlieb vedie k brušnému tuku. Vedci však majú niekoľko teórií.

Po prvé, biely chlieb má vysoký obsah kalórií a jednoduchých sacharidov, ale nízky obsah vlákniny, zdravých tukov a bielkovín. Vďaka tomu je biele pečivo klasifikované ako potravina s vysokým glykemickým indexom (vysoký GI).

Štúdie ukazujú, že konzumácia potravín s nízkym GI vedie k pocitu sýtosti ako konzumácia potravín s vysokým GI. Inými slovami, jedlo s vysokým obsahom GI vás jednoducho nezasýti ako iné potraviny, čo môže spôsobiť prejedanie sa a priberanie.

Druhým dôvodom, ako môže biely chlieb spôsobiť priberanie na váhe a brušný tuk, je stimulácia uvoľňovania inzulínu v tele. Inzulín je hormón vylučovaný pankreasom, ktorý sťahuje cukor z krvného obehu do pečene, tuku a svalov. Keď zjete viac jednoduchých sacharidov, uvoľní sa viac inzulínu a viac glukózy sa pravdepodobne uloží ako tuk a tuk na bruchu.

Je pravda, že biele pečivo je spojené so zvýšeným rizikom brušného tuku, ale to neznamená, že ho musíte úplne vyradiť. Celozrnný chlieb s množstvom vlákniny je v skutočnosti spojený s menším množstvom brušného tuku, keď sa konzumuje so zdravou stravou.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*