Išlerky sú jedným z najlepších a najobľúbenejších sviatočných koláčikov. Na Vianoce nesmú chýbať a ich úžasná čokoládovo-krémová chuť si vás získa už pri prvom zahryznutí. S týmto osvedčeným receptom to dopadne dokonale!
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 140 g masla
- 70 g práškového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 1 žĺtok
Maslo, múku, práškový cukor, kakao a žĺtok vymiešame na tuhé, hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na pomučenej doske na hrúbku 3 mm. Vykrajujeme kolieska, ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 13 minút. Necháme vychladnúť.
Krém:
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 g masla pri izbovej teplote
Vajcia vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom do peny. Potom varíme vo vodnom kúpeli za stáleho miešania, kým krém začne hustnúť. Hotový krém necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým vaječným krémom. Krém odložíme na 30 minút do chladničky stuhnúť.
Glazúra:
- 100 g čokolády na varenie
- 4 polievkové lyžice mlieka
- 4 polievkové lyžice oleja
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli s mliekom a olejom, vymiešame do leskla.
Polovicu vychladnutých koliesok namáčame do čokoládovej polevy.
Ozdoba:
- polovice vlašských orechov
- nasekané pistácie
Čokoládové kolieska ozdobíme polovicami vlašských orechov alebo nasekanými pistáciami.
Na druhú polovicu sušienok nastriekame vaječný krém, na vrch položíme čokoládové kolieska. Koláčiky odložíme do chladničky. Dobrú chuť!
VIDEORECEPT:
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply