Jablkové štrúdličky – dokonale mäkké a šťavnaté.

Jednoduché, lacné, voňavé a chutné – zároveň jemne chrumkavé aj mäkučké, doslova sa rozplývajú na jazyku. Z tohto receptu pripravíte veľké množstvo koláčikov, ktoré chutia výborne aj po niekoľkých dňoch (ak dovtedy vydržia). Do jabĺk som pridala marhuľový džem – môžete použiť aj broskyňový, obe ovocné príchute sa k jablkám skvelo hodia. Dúfam, že si ich zamilujete.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 100 g masla
  • 100 g kyslej smotany (alebo hustejšej smotany na varenie, prípadne redšieho smotanového syra)
  • 100 ml oleja (približne 90 g)
  • 4 polievkové lyžice cukru (cca 60 g)
  • 1 celé vajce + 1 žĺtok (spolu cca 70 g)
  • 1 malá lyžička prášku do pečiva (5 g)
  • šťava z 1 citróna (približne 3 veľké lyžice)
  • 500 g hladkej múky

Plnka:

  • 1,5 kg jabĺk
  • 200 g marhuľového džemu
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Postup:

Cesto:

Múku zmiešame s práškom do pečiva.

Maslo vymiešame s 1 vajcom , žĺtkom a cukrom, pridáme kyslú smotanu a olej, všetko vymiešame do hladka. Postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovú šťavu. Vymiešame do hladka.

Jablková náplň:

Jablka očistíme a nastrúhame na hrubo., pridáme vanilkový cukor a udusíme do mäkka. Pridáme marhuľový džem a miešame, kým náplň nezhustne. Necháme vychladnúť.

Cesto rozvaľkáme na tenko, nakrájame na pásiky, naplníme džemom, zvinieme.

Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Upečené štrúdle necháme vychladnúť, nakrájame na 2-3 cm kúsky a môžeme podľa chuti posypať práškovým cukrom.

Koláčiky sa pečú pri 200 °C celkovo 25 minút – najprv 20 minút v strede rúry a potom ešte 5 minút v dolnej časti, aby pekne zospodu zhnedli.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*