
Jednoduché, lacné, voňavé a chutné – zároveň jemne chrumkavé aj mäkučké, doslova sa rozplývajú na jazyku. Z tohto receptu pripravíte veľké množstvo koláčikov, ktoré chutia výborne aj po niekoľkých dňoch (ak dovtedy vydržia). Do jabĺk som pridala marhuľový džem – môžete použiť aj broskyňový, obe ovocné príchute sa k jablkám skvelo hodia. Dúfam, že si ich zamilujete.
Ingrediencie:
Cesto:
- 100 g masla
- 100 g kyslej smotany (alebo hustejšej smotany na varenie, prípadne redšieho smotanového syra)
- 100 ml oleja (približne 90 g)
- 4 polievkové lyžice cukru (cca 60 g)
- 1 celé vajce + 1 žĺtok (spolu cca 70 g)
- 1 malá lyžička prášku do pečiva (5 g)
- šťava z 1 citróna (približne 3 veľké lyžice)
- 500 g hladkej múky
Plnka:
- 1,5 kg jabĺk
- 200 g marhuľového džemu
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup:
Cesto:
Múku zmiešame s práškom do pečiva.
Maslo vymiešame s 1 vajcom , žĺtkom a cukrom, pridáme kyslú smotanu a olej, všetko vymiešame do hladka. Postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovú šťavu. Vymiešame do hladka.
Jablková náplň:
Jablka očistíme a nastrúhame na hrubo., pridáme vanilkový cukor a udusíme do mäkka. Pridáme marhuľový džem a miešame, kým náplň nezhustne. Necháme vychladnúť.
Cesto rozvaľkáme na tenko, nakrájame na pásiky, naplníme džemom, zvinieme.
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Upečené štrúdle necháme vychladnúť, nakrájame na 2-3 cm kúsky a môžeme podľa chuti posypať práškovým cukrom.
Koláčiky sa pečú pri 200 °C celkovo 25 minút – najprv 20 minút v strede rúry a potom ešte 5 minút v dolnej časti, aby pekne zospodu zhnedli.
https://zenskerady.sk/jablkove-strudlicky-dokonale-makke-a-stavnate/