Jablkovo – makový mrežovník! Na Veľkú noc u nás nesmie chýbať…

Ingrediencie

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 vrecka prášku do pečiva
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice. med
  • 2 polievkové lyžice. kyslá smotana
  • 1 vaječný žĺtok:

Na potretie:

  • 1 rozšľahané vajce
  • 1 lyžička  cukor

Na náplň:

  • 500 g strúhaných jabĺk
  • 200 g cukru
  • 1 citrón
  • 200 g mletého maku
  • 50 g mletých sušienok
  • Tuhý sneh z  2 bielkov
  •  čerešňový džem

Postup:

  1. Suroviny na cesto vymiesime, zabalíme do plastovej fólie a dáme do chladničky, kým pripravíme náplň.
  2. Nastrúhané jablko dáme do misky, zmiešame s  cukrom, nastrúhanou kôrou a šťavou z jedného  citróna. Dáme variť.
  3. Keď sa uvarí a pustí šťavu, pridáme mletý mak a sušienky, premiešame a odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť.
  4. Do vychladnutej zmesi primiešame tuhý sneh z 2 bielok.
  5. Plech  vystelieme papierom na pečenie.
  6. 2/3 cesta rozvaľkáme, dáme na spodok plechu,  potrieme čerešňovým džemom a na vrch navrstvíme jablkovo makovú náplň a uhladíme.
  7. 1/3 cesta rozvaľkáme na tenké pásiky a na vrchu koláča ich uložíme ako mriežku.
  8. Cukor zmiešame s vajcom a mriežku natrieme.
  9. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 35-40 minút do zlatista. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*