Jablkovo škoricový koláč

Jemný, mäkký a voňavý koláč. Rozvonia vám celý byt.

Ingrediencie

Náplň:

  • 2–3 stredné jablká (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 ČL mletej škorice

Na cesto:

  • 100 g hnedého cukru
  • 45 g  masla (rozpusteného a vychladeného)
  • 40 g  oleja
  • 80 ml  mlieka (izbovej teploty)
  • 2 vajcia (izbovej teploty)
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 210 g  hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • ¼ ČL soli

Postup

V miske zmiešajte jablká, cukor a škoricu. Nechajte ich odstáť 15 minút, aby pustili šťavu.

Vo veľkej mise vyšľahajte cukor, rozpustené maslo a olej, kým nevznikne hladká zmes. Pridajte mlieko, vajcia a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.

V samostatnej miske preosejte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a soľ. Suché ingrediencie postupne vmiešajte do mokrých a jemne premiešajte, kým sa spojí hladké cesto.

Predhrejte rúru na 180 °C . Vymastite formu na pečenie alebo ju vysteľte papierom na pečenie.

Do formy nalejte polovicu cesta a rozotrite ho. Na cesto rovnomerne rozložte ⅔ jablkovej zmesi aj so šťavou. Nalejte zvyšné cesto a rozotrite ho tak, aby pokrylo jablkovú náplň.

Na vrch poukladajte zvyšné jablká a pokvapkajte ich šťavou. Jemne premiešajte špajľou, aby sa chute premiešali.

Koláč pečte 55–60 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté. Nechajte koláč vychladnúť vo forme 10 minút, potom ho preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Nakrájajte koláč a podávajte ho s horúcim čajom alebo kávou. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*