Jablkový koláč: Jemná plnka, ktorá sa rozplýva na jazyku.

Recept, ktorý vám pripomenie vôňu kuchyne vašej babičky.

Tento koláč pripomína klasickú „lenivú“ jablkovú štrúdľu, ale s moderným a ešte lahodnejším prevedením. Spojenie mäkkého korpusu, jemnej jablkovo-pudingovej plnky a lahodného  krému vytvára dezert, ktorý si zamilujete hneď po prvom súste.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 90 g cukru
  • štipka soli
  • 130 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Na jablkový puding:

  • 3 jablká
  • 850 ml jablkového džúsu
  • 45 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudingu

Na krém:

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 600 g krémového syra (napr. mascarpone alebo jemný tvaroh)
  • 60 g cukru

Postup:

Príprava korpusu:

Vajíčka vyšľahajte s cukrom a štipkou soli do peny. Prisypte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a premiešajte. Cesto nalejte do formy vystlanej papierom na pečenie.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút.
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier a z korpusu odrežte tenkú vrchnú vrstvu (budete ju neskôr potrebovať).

Príprava jablkového pudingu:

Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Vložte ich do hrnca spolu so 750 ml jablkového džúsu a cukrom.
Priveďte k varu.

Medzitým zmiešajte pudingový prášok so zvyšnými 100 ml džúsu a vlejte do vriacej zmesi. Za stáleho miešania varte ešte 2–3 minúty, kým zmes nezhustne.

Zostavenie koláča:

Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrite jablkový puding. Nechajte vychladnúť.

Smotanu na šľahanie vyšľahajte dotuha a zľahka premiešajte s krémovým syrom a cukrom. Naneste ako vrchnú vrstvu na koláč.
Vrchnú vrstvu korpusu, ktorú ste si odložili, rozmixujte alebo rozdrobte na jemnú posýpku a nasypte ju na krém.

Odložte na 1-2 hodiny do chladničky. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*