
Recept, ktorý vám pripomenie vôňu kuchyne vašej babičky.
Tento koláč pripomína klasickú „lenivú“ jablkovú štrúdľu, ale s moderným a ešte lahodnejším prevedením. Spojenie mäkkého korpusu, jemnej jablkovo-pudingovej plnky a lahodného krému vytvára dezert, ktorý si zamilujete hneď po prvom súste.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 vajcia
- 90 g cukru
- štipka soli
- 130 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Na jablkový puding:
- 3 jablká
- 850 ml jablkového džúsu
- 45 g cukru
- 2 balíčky vanilkového pudingu
Na krém:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 600 g krémového syra (napr. mascarpone alebo jemný tvaroh)
- 60 g cukru
Postup:
Príprava korpusu:
Vajíčka vyšľahajte s cukrom a štipkou soli do peny. Prisypte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a premiešajte. Cesto nalejte do formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút.
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier a z korpusu odrežte tenkú vrchnú vrstvu (budete ju neskôr potrebovať).
Príprava jablkového pudingu:
Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Vložte ich do hrnca spolu so 750 ml jablkového džúsu a cukrom.
Priveďte k varu.
Medzitým zmiešajte pudingový prášok so zvyšnými 100 ml džúsu a vlejte do vriacej zmesi. Za stáleho miešania varte ešte 2–3 minúty, kým zmes nezhustne.
Zostavenie koláča:
Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrite jablkový puding. Nechajte vychladnúť.
Smotanu na šľahanie vyšľahajte dotuha a zľahka premiešajte s krémovým syrom a cukrom. Naneste ako vrchnú vrstvu na koláč.
Vrchnú vrstvu korpusu, ktorú ste si odložili, rozmixujte alebo rozdrobte na jemnú posýpku a nasypte ju na krém.
Odložte na 1-2 hodiny do chladničky. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply