Recept na dobrý jablkový koláč s posýpkou.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 2 bielky
- 2 PL vody
- 60 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 60 g hladkej múky
- 40 g mletých lieskových orieškov
- 1 ČL prášku do pečiva
Na posýpku:
- 120 g hladkej múky
- 80 g mletých lieskových orieškov
- 40 g cukru
- 80 g studeného masla
Na náplň:
- 4 veľké jablká
- 500 ml jablkového džúsu
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 3 PL cukru
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 1 balíček vanilkového cukru
- Trochu práškového cukru na posypanie
Postup:
Cesto: Bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor a vanilkový cukor a šľahajte, kým sa cukry nerozpustia. Jemne vmiešajte žĺtky. Pridajte 2 PL vody. Múku, oriešky a prášok do pečiva zmiešajte a opatrne zapracujte do bielkovej zmesi.
Hotové cesto nalejte do vymastenej tortovej formy (priemer 26 cm), zarovnajte a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.
Posýpka: Všetky ingrediencie na posýpku dajte do misky a spracujte na drobné omrvinky.
Posypte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 10 minút, kým posýpka nebude chrumkavá. Nechajte úplne vychladnúť.
Náplň: Ošúpte jablká, rozkrojte ich na osminky, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na plátky. Pudingový prášok zmiešajte s cukrom a trochou jablkového džúsu. Zvyšný džús nalejte do hrnca, pridajte jablká a duste asi 5 minút.
Do podusených jabĺk pridajte pudingovú zmes, dobre premiešajte a krátko povarte. Nechajte mierne vychladnúť.
Zloženie torty: Vychladnutý piškótový korpus položte do tortovej formy s odnimatelným krajom. Na korpus nalejte jablkovú náplň, uhlaďte a tortu vložte na 4 hodiny do chladničky stuhnúť.
Dokončenie: Vyšľahajte šľahačku s vanilkovým cukrom dotuha a rozotrite ju na povrch torty. Husto posypte upečenou posýpkou a jemne ju vtlačte do šľahačky. Na záver tortu posypte práškovým cukrom a opatrne odstráňte tortový kruh.
Tip: Tortu môžete pripraviť už deň vopred, aby mala dostatok času na uležanie. Posýpku však nasypte až pred podávaním, aby zostala chrumkavá!
Dobrú chuť!
Leave a Reply