Jablkový koláč s orechovou posýpkou. Jednoduchá dobrota na každú príležitosť!

Recept na dobrý jablkový koláč s posýpkou.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 2 bielky
  • 2 PL vody
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 60 g hladkej múky
  • 40 g mletých lieskových orieškov
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na posýpku:

  • 120 g hladkej múky
  • 80 g mletých lieskových orieškov
  • 40 g cukru
  • 80 g studeného masla

Na náplň:

  • 4 veľké jablká
  • 500 ml jablkového džúsu
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 3 PL cukru
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Trochu práškového cukru na posypanie

Postup:

Cesto: Bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor a vanilkový cukor a šľahajte, kým sa  cukry nerozpustia. Jemne vmiešajte žĺtky. Pridajte 2 PL vody.  Múku, oriešky a prášok do pečiva zmiešajte a opatrne zapracujte do bielkovej zmesi.
Hotové cesto nalejte do vymastenej tortovej formy (priemer 26 cm), zarovnajte a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.

Posýpka: Všetky ingrediencie na posýpku dajte do misky a  spracujte na drobné omrvinky.
Posypte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 10 minút, kým posýpka nebude chrumkavá. Nechajte úplne vychladnúť.

Náplň: Ošúpte jablká, rozkrojte ich na osminky, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na plátky. Pudingový prášok zmiešajte s cukrom a trochou jablkového džúsu. Zvyšný džús nalejte do hrnca, pridajte jablká a duste asi 5 minút.
Do podusených jabĺk pridajte pudingovú zmes, dobre premiešajte a krátko povarte. Nechajte mierne vychladnúť.

Zloženie torty: Vychladnutý piškótový korpus položte do tortovej formy s odnimatelným krajom.   Na korpus nalejte jablkovú náplň, uhlaďte a tortu vložte na 4 hodiny do chladničky stuhnúť.

Dokončenie: Vyšľahajte šľahačku s vanilkovým cukrom dotuha a rozotrite ju na povrch torty. Husto posypte upečenou posýpkou a jemne ju vtlačte do šľahačky. Na záver tortu posypte práškovým cukrom a opatrne odstráňte tortový kruh.

Tip: Tortu môžete pripraviť už deň vopred, aby mala dostatok času na uležanie. Posýpku však nasypte až pred podávaním, aby zostala chrumkavá!

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*