
Tento jednoduchý jablkový koláč so škoricou a chrumkavou posýpkou je vhodný na každú príležitosť. Vonia ako domov a chutí ešte lepšie, než vyzerá.
Ingrediencie:
Cesto:
- 2 vajcia
- 1/4 ČL soli
- 1 ČL vanilkového cukru
- 1/2 šálky kryštálového cukru (100 g)
- 1/4 šálky rastlinného oleja (70 ml)
- 1/2 šálky kyslej smotany (130 g)
- 1¾ šálky hladkej múky (220 g)
- 1 ČL prášku do pečiva
Plnka:
- 3–4 jablká
- Škorica podľa chuti
- 1 lyžica cukru
Posýpka:
- 3 lyžice múky (50 g)
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice masla (40 g)
Postup:
V mise vyšľahajte vajcia so soľou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom do nadýchanej peny (4–5 minút). Pridajte olej a kyslú smotanu, premiešajte do hladka. Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a opäť premiešajte do hladkého cesta. Cesto nalejte do maslom vymasteného pekáča.
Jablká ošúpte, nakrájajte na plátky, premiešajte so škoricou a cukrom a rovnomerne rozložte na cesto.
Na posýpku zmiešajte múku, cukor a zmäknuté maslo, vypracujte mrveničku a posypte ňou koláč.
Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 40–45 minút.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply