Jarmuž – výživová bomba, ktorú by ste mali zaradiť do jedálnička.

Jarmuž – výživová bomba, ktorú by ste mali zaradiť do jedálnička.

Jarmuž (lat. Brassica oleracea var. sabellica) patrí medzi najvýživnejšie potraviny na svete. V slovenčine sa nazýva rovnako – jarmuž, hoci výnimočne sa môže objaviť aj pod názvom,, kučeravý kel.“ Táto listová zelenina z čeľade kapustovitých je blízkym príbuzným kapusty, brokolice či karfiolu, no svojím zložením ich v mnohom predčí.

Prečo zaradiť jarmuž do stravy?

Jarmuž je výnimočne bohatý na vitamíny a minerály – obsahuje veľké množstvo vitamínu C (100 g pokrýva takmer 200 % dennej potreby), vitamín K, A, mangán, draslík, horčík, kyselinu listovú a železo. Hoci rastlinné železo sa vstrebáva horšie ako živočíšne, prítomnosť vitamínu C jeho vstrebávanie výrazne zlepšuje. Navyše obsahuje viac vápnika než mlieko, čím sa stáva cennou potravinou aj pre vegánov či ľudí s intoleranciou na laktózu.

Z výživového hľadiska je jarmuž nízkokalorický – 100 g obsahuje len okolo 30 kcal, no zároveň poskytuje vysoké množstvo vlákniny a antioxidantov ako sú luteín, zeaxantín, beta-karotén a sulforafán.

Kedy a ako ho konzumovať?

Sezóna jarmužu trvá celý rok, no najchutnejší býva v chladných mesiacoch, keď mráz znižuje jeho horkosť. V kuchyni má široké využitie – môžete ho:

  • pridať do smoothie,
  • opiecť na panvici ako špenát,
  • blanšírovať a pridať do šalátov či cestovín,
  • zapiecť ako zdravé čipsy,
  • alebo použiť do polievok a omelety.

Pri príprave sa odporúča ponechať aj hrubšiu stonku – práve v nej sa skrýva najviac chuti.

Štyri zdravotné výhody, ktoré pocítite veľmi rýchlo.

1. Detoxikácia organizmu.

Sírové zlúčeniny obsiahnuté v jarmuži podporujú činnosť pečene a pomáhajú telu zbavovať sa toxínov, vrátane ťažkých kovov. Vysoký obsah vlákniny tento efekt ešte znásobuje.

2. Omladenie mozgu až o 11 rokov.

Podľa výskumov zelená listová zelenina, ako jarmuž, špenát či šalát, podporuje dobrú pamäť, rýchle vnímanie a priestorové schopnosti. Vďačíme za to najmä kyseline listovej, luteínu a beta-karoténu.

3. Prevencia rakoviny.

Počas krájania a konzumácie jarmużu sa aktivuje sulforafán – silný antioxidant, ktorý dokáže ničiť rakovinové bunky a chráni organizmus pred nádormi tráviaceho traktu, prostaty či pľúc.

4. Ochrana zraku.

Látky ako zeaxantín, luteín a vitamín A chránia šošovku a sietnicu oka. Pravidelná konzumácia jarmużu znižuje riziko makulárnej degenerácie, ktorá ovplyvňuje ostrosť a vnímanie farieb.

Jarmuž je ideálnou potravinou pre každého, kto sa zaujíma o zdravý životný štýl. Je lacný, ľahko dostupný, výživný a mimoriadne prospešný. Stačí ho zaradiť do jedálnička aspoň raz týždenne a rozdiel pocítite sami.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*