Táto sladkosť pochádza z Indie a Strednej Ázie. Známa je aj v juhozápadnej Ázii, východnej a južnej Európe. Je populárna na Blízkom východe a na Balkáne, ale je známa aj v niektorých oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu. Jej názov je Chalva alebo Halva.
Hoci sa ingrediencie v jednotlivých krajinách líšia, základ je rovnaký: sezamové semienka, cukor, med a rastlinný olej. Rozdielne vlastnosti sú spôsobené zložkami: lieskové orechy, vlašské orechy, kakao, mandle alebo pistácie.
Halva má jedinečné nutričné vlastnosti. Suroviny, z ktorých sú vyrobené, sú prírodnými zdrojmi bielkovín, sodíka, vápnika, draslíka, horčíka, van, zinku, fosforu a diétnych kyselín.
Tyčinky Halva sa vyrábajú zo sezamových semien. Vďaka tomu obsahuje vysoký podiel vitamínov B1 a F.
Hlavnou úlohou vitamínu B1 alebo tiamínu je udržiavať nervový systém a stimulovať činnosť srdca a svalov. Vitamín B1 je potrebný na štiepenie sacharidov, cukru a škrobu v ľudskom tele, normalizuje žalúdočnú kyselinu. Tento vitamín dokáže premieňať sacharidy na glukózu, ktorá je hlavným zdrojom energie pre ľudský mozog. Ak teda naše telo dostane dostatočné množstvo vitamínu B1, naše duševné schopnosti sa môžu výrazne zlepšiť.
Tiamín sa dá ľahko nahradiť, pretože sa nachádza takmer vo všetkých potravinách, no teplo pri varení a pečení ničí vitamín B1. Nadbytočné množstvo vitamínu B1 odchádza z nášho tela spolu s močom, v tkanivách a orgánoch sa vôbec neukladá, preto je potrebné prijať a nahradiť príslušné množstvo každý deň.
Vitamín F je stavebným materiálom bunkovej membrány. Jeho účinky: znižuje trombózu a tvorbu cholesterolu, znižuje krvný tlak, rozširuje cievy, znižuje ukladanie cholesterolu, zosilňuje účinok inzulínu, vedie k chudnutiu spaľovaním nasýtených tukov, pôsobí protizápalovo a artrózne, priaznivo pôsobí vplyv na funkciu mozgu a pocit pohody dáva Nedostatok vitamínu F môže spôsobiť kožné problémy, sklon k infekciám, artritídu, neplodnosť alebo ťažkosti s otehotnením, emocionálne problémy – sklon k stresu.
Denná potreba vitamínu F: 1 % všetkých denných kalórií.
Produkty Halva sa vyrábajú lisovaním sezamových semienok za studena, takže si zachovávajú plný obsah vitamínov, takže pri dodržaní odporúčaného množstva je produkt zdravou „sladkosťou“.
Už ste niekedy jedli Halvu? Napíšte nám komentár…
Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply