Kakao je ideálny nápoj pre deti aj dospelých. Aromatický, tmavý, povzbudzujúci nápoj je pre mnohých z nás príchuťou detstva, no so zdravím nemá nič spoločné. Sladké granule sú úvodom do nadváhy, obezity, cukrovky a dokonca aj rakoviny.
1. Instantné kakao. Prášková cukrovka
Krátky rozbor zloženia obľúbených instantných kakaových nápojov vo forme granúl či prášku prezrádza, že so zdravým ránom nemajú veľa spoločného. Ich jedinou výhodou je jednoduchosť prípravy, pretože kakao možno zaliať aj studeným mliekom, aby ste si už po chvíľke mohli vychutnať sladký nápoj. A dokonca veľmi sladké, pretože tie dostupné na pultoch obchodov môžu obsahovať až 88 g cukru na 100 g výrobku.
Instantné kakao. Sweet Poison (Pixabay)
Okrem toho môže zloženie okrem iného obsahovať:
- glukózo-fruktózový sirup,
- plne stužený kokosový tuk,
- stabilizátory, napríklad E 340, E 466 a E 452,
- emulgátory, napríklad sójový lecitín,
- soľ.
Medzitým výskumníci už niekoľko rokov alarmujú – spotreba vysoko spracovaných potravín narastá a s ňou aj počet chorôb, ako je obezita, cukrovka 2. typu , kardiovaskulárne ochorenia či rakovina spôsobená stravou, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka .
Cukor alebo jeho náhrada vo forme glukózo-fruktózového sirupu pôsobí prozápalovo, podporuje tvorbu tuku v orgánoch a prispieva k poruchám látkovej výmeny. Nadmerné množstvo soli môže viesť k hypertenzii a následne aj k zlyhaniu srdca.
Ba čo viac, sladký jedovatý nápoj môže byť často ochudobnený o jedno – pravé kakao, zdroj cenných polyfenolov.
2. Vyberte si bez cukru v zložení
Obsah kakaa v mnohých instantných výrobkoch nepresahuje 17 – 20 %. To nestačí na to, aby naše telo profitovalo z kakaových bôbov .
– Horké kakao je tiež prirodzeným zdrojom minerálov – horčíka, draslíka, zinku, vápnika a tzv. biologicky aktívne zlúčeniny s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré majú ochranný účinok na celé telo.
Patria sem flavanoly, katechíny, antokyanidíny a proantokyaníny. Ich prítomnosť v strave zlepšuje zdravie srdcovo-cievneho systému – znižuje krvný tlak a priaznivo pôsobí na kontrolu glykémie, chráni pred vznikom cukrovky. Veľká japonská populačná prospektívna štúdia tiež zistila, že diétne kakao môže chrániť pred mŕtvicou .
Viaceré štúdie poukazujú aj na protirakovinové pôsobenie kakaových bôbov. V štúdiách na zvieracích modeloch prokyanidíny inhibovali aktivitu rakovinových buniek pri rakovine pankreasu, prsníka a pľúc.
Preto ak máte chuť na kakaový nápoj, siahnite radšej po jeho prirodzenej forme.
Leave a Reply