Jedna z najlepších maškŕt nášho detstva – MAKOVÝ ZÁVIN OD BABIČKY!

Štrúdľa s makom je jedna z najlepších maškŕt môjho detstva. Toto je starý recept na obľúbený koláč každého z nás.

INGREDIENCIE:

Na cesto:

  • 500 g múky
  • 1 vajce,
  • 200 g  masla,
  • 150 ml mlieka
  • 5 g cukru,
  • pol kocky droždia alebo 1 balíček  suchého droždia,
  • štipka soli.

Náplň:

  • 400 g  mletého maku,
  • 200 g cukru,
  • strúhaná citrónová kôra,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 300 ml mlieka,
  • 5 g strúhanky.

Na potretie:

  • 1 vaječný žĺtok,
  • 1 vaječný bielok.

Postup:

Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor. Necháme chvíľu postáť.

Do misy preosejeme múku a pridáme nasekané maslo. Maslo a múku dobre vymiešame.

Pridáme  rozdrobené droždie a vajíčko a vymiesime hladké kompaktné cesto.

Cesto rozdeľte na  tri rovnaké časti a nechajte prikryté potravinovou fóliou v chladničke asi 30 minút.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi pol cm.

Mlieko dáme zovrieť s cukrom a keď zovrie, pridáme mak, strúhanku, vanilkový cukor a citrónovú kôru.

Za stáleho miešania varte dve-tri minúty.

Odstráňte zo sporáka a nechajte náplň úplne vychladnúť.

Vychladnutú náplň  rozdeľte na tri časti. Naplníme vyvaľkané pláty cesta, tak aby zostal 1 cm čistý pásik na okrajoch plátu. Pevne zvinieme,  pričom dbajte na to, aby sa plnka nevytlačila.

Záviny poukladáme na olejom vymastenú panvicu a necháme asi 2o minút odpočívať.

Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte 15 minút odstáť.

Potom potrieme rozšľahaným bielkom.

Závin necháme ešte 15 minút, len kým sa rúra nevyhreje na 18o°C.

Makovú štrúdľu pečieme asi pol hodiny.

Počkajte, kým úplne nevychladne, potom ju nakrájajte na plátky a podávajte. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*