Štrúdľa s makom je jedna z najlepších maškŕt môjho detstva. Toto je starý recept na obľúbený koláč každého z nás.
INGREDIENCIE:
Na cesto:
- 500 g múky
- 1 vajce,
- 200 g masla,
- 150 ml mlieka
- 5 g cukru,
- pol kocky droždia alebo 1 balíček suchého droždia,
- štipka soli.
Náplň:
- 400 g mletého maku,
- 200 g cukru,
- strúhaná citrónová kôra,
- 1 vanilkový cukor,
- 300 ml mlieka,
- 5 g strúhanky.
Na potretie:
- 1 vaječný žĺtok,
- 1 vaječný bielok.
Postup:
Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor. Necháme chvíľu postáť.
Do misy preosejeme múku a pridáme nasekané maslo. Maslo a múku dobre vymiešame.
Pridáme rozdrobené droždie a vajíčko a vymiesime hladké kompaktné cesto.
Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti a nechajte prikryté potravinovou fóliou v chladničke asi 30 minút.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi pol cm.
Mlieko dáme zovrieť s cukrom a keď zovrie, pridáme mak, strúhanku, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
Za stáleho miešania varte dve-tri minúty.
Odstráňte zo sporáka a nechajte náplň úplne vychladnúť.
Vychladnutú náplň rozdeľte na tri časti. Naplníme vyvaľkané pláty cesta, tak aby zostal 1 cm čistý pásik na okrajoch plátu. Pevne zvinieme, pričom dbajte na to, aby sa plnka nevytlačila.
Záviny poukladáme na olejom vymastenú panvicu a necháme asi 2o minút odpočívať.
Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte 15 minút odstáť.
Potom potrieme rozšľahaným bielkom.
Závin necháme ešte 15 minút, len kým sa rúra nevyhreje na 18o°C.
Makovú štrúdľu pečieme asi pol hodiny.
Počkajte, kým úplne nevychladne, potom ju nakrájajte na plátky a podávajte. Dobrú chuť!
Leave a Reply