
Potrebujeme:
Ingrediencie na cesto:
-
500 g polohrubej múky
-
200 ml mlieka (vlažného)
-
80 g cukru kryštálového
-
1 balíček vanilkového cukru
-
80 g masla (roztopeného a vychladnutého)
-
2 žĺtky
-
1 kocka droždia (42 g) alebo 1 balíček sušeného
-
štipka soli
Maková plnka:
-
300 g mletého maku
-
200 ml mlieka
-
120 g práškového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
1 ČL mletej škorice (voliteľné)
-
1-2 PL medu alebo džemu (marhuľový/damascénsky – podľa chuti)
-
trochu citrónovej kôry alebo kvapka rumu (voliteľné)
Na potretie:
-
1 vajce rozšľahané s lyžičkou mlieka
Postup:
-
Kvások: Do vlažného mlieka daj lyžičku cukru a rozdrob droždie. Nechaj 10 minút, kým napení.
-
Cesto:
-
Múku preosej do misy, pridaj cukor, vanilkový cukor, soľ, žĺtky, roztopené maslo a kvások.
-
Vypracuj hladké nelepivé cesto (asi 10 minút ručne alebo 5 minút robotom).
-
Zakry a nechaj kysnúť 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
-
-
Plnka:
-
V hrnci zohrej mlieko, pridaj cukor, vanilkový cukor a mak.
-
Var 3–5 minút, miešaj, aby zhustlo.
-
Dochutíš medom/džemom, škoricou a citrónovou kôrou. Nechaj vychladnúť.
-
-
Tvarovanie:
-
Vykysnuté cesto rozdeľ na 2 časti.
-
Každú vyvaľkaj na obdĺžnik (asi 0,5 cm hrubý).
-
Natri plnku rovnomerne a pevne zroluj ako závin.
-
Prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
-
Pečenie:
-
Potri rozšľahaným vajcom s mliekom.
-
Nechaj ešte 15 minút podkysnúť.
-
Peč v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–40 minút, kým je závin zlatohnedý.
-
-
Podávanie:
-
Nechaj vychladnúť, nakrájaj na plátky a posyp práškovým cukrom.
-
Leave a Reply