Jedno z najzdravších korení. Pri nadmernom používaní môže však poškodiť pečeň a obličky

Škorica je viac ako len aromatický doplnok jedál – je to skutočný poklad prírody s mimoriadnymi zdravotnými vlastnosťami. Od zvýraznenia chuti jedla až po podporu zdravia, táto jedinečná zložka skrýva tajomstvá, ktoré stojí za to poznať. Zistite, ako môže škorica zmeniť vašu kuchyňu a zlepšiť vašu pohodu!

1. Druhy škorice

Škorica je jedným z najstarších a najcennejších korení na svete, ktoré sa používa vo varení aj v medicíne už tisíce rokov. Jej sladká, korenistá vôňa dodáva hĺbku chuti mnohým jedlám a nápojom, od dezertov cez koktaily a čaje až po mäsité jedlá. Škorica však nie je len skvelým doplnkom chuti, pretože obsahuje aj množstvo zdravotných vlastností, kvôli ktorým sa oplatí zaradiť ju do vašej každodennej stravy. Od podpory trávenia až po reguláciu hladiny cukru v krvi je škorica korením, ktoré v mnohých smeroch pozitívne ovplyvňuje naše zdravie.

Škorica existuje v niekoľkých odrodách, z ktorých najobľúbenejšie sú cejlónska škorica a škorica kasia. Cejlónska škorica, tiež známa ako „pravá škorica“, pochádza hlavne zo Srí Lanky a je cenená pre svoju jemnú, sladkú chuť. Má jemnejšiu štruktúru a svetlejšiu farbu, ako aj nižší obsah kumarínu – kumarín je chemická zlúčenina, ktorá môže byť v nadbytku zdraviu škodlivá.

Kasia (Cassia) škorica, ktorá pochádza z Číny a ďalších krajín juhovýchodnej Ázie, má zase silnejšiu, intenzívnejšiu chuť a tmavšiu farbu. Je lacnejšia a dostupnejšia, ale obsahuje viac kumarínu, takže jeho konzumácia by mala byť viac kontrolovaná.

Výber správneho druhu škorice závisí od našich chuťových preferencií a zdravotných cieľov. Ak chceme jemnú chuť a minimalizovať spotrebu kumarínu, oplatí sa siahnuť po cejlónskej škorici. Cassia škorica si však napriek vyššiemu obsahu kumarínu ľahko nájde svoje miesto aj v kuchyni, najmä tam, kde je potrebná jej intenzívnejšia chuť.

2. Zdravotné prínosy škorice

Škorica je korenie s mnohými zdravotnými vlastnosťami, vďaka ktorým je cenená nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne. Jednou z najdôležitejších výhod sú jej protizápalové a  antioxidačné  účinky . Škorica je bohatá na polyfenoly, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, čím znižujú oxidačný stres v tele.

O škorici je známe aj to , že má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Zlúčeniny, ktoré obsahuje, zlepšujú citlivosť na inzulín a pomáhajú stabilizovať hladinu glukózy, čo je obzvlášť prospešné pre ľudí s týmito typmi problémov. Pravidelná konzumácia škorice tiež podporuje trávenie, zlepšuje sekréciu tráviacich štiav a znižuje plynatosť.

Okrem toho má škorica priaznivé účinky na zdravie srdca. Výskumy naznačujú, že jeho konzumácia znižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov a zároveň zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Vďaka svojim antibakteriálnym a antivírusovým vlastnostiam škorica podporuje aj imunitný systém, pomáha mu bojovať s infekciami a zápalmi.

3. Využitie škorice v kuchyni

Škorica je neuveriteľne všestranné korenie, ktoré dodáva hĺbku chuti mnohým jedlám, sladkým aj slaným. V kuchyni sa škorica najčastejšie spája s dezertmi – často je totiž neoddeliteľnou súčasťou koláčov, koláčikov, palaciniek a ovsených vločiek. Jeho korenistá vôňa sa perfektne hodí k jablkám, hruškám, slivkám a tekvici a dodáva im príjemnú, sladkú a korenistú jedinečnú chuť.

Škorica sa používa aj v nápojoch. Môže sa pridať do horúcej čokolády, kávy, čaju alebo aj vareného vína, čím obohatí ich chuť a dodá hrejivý charakter. V indickej a blízkovýchodnej kuchyni sa škorica často používa ako korenie na mäso, ako je  jahňacie  alebo kuracie mäso, a na jedlá z ryže, čo im dodáva jedinečnú exotickú chuť.

Škoricu možno použiť aj ako prírodný konzervant – jej antibakteriálne vlastnosti pomáhajú predĺžiť čerstvosť niektorých jedál. Preto sa oplatí so škoricou v kuchyni experimentovať, aby ste objavili nové aromatické kombinácie chutí a zároveň z nej získali početné zdravotné benefity.

4. Škorica v prírodnej medicíne

Škorica je po stáročia cenená nielen ako korenie, ale aj ako liečivý prostriedok v prírodnej medicíne. Jeho antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti podporujú imunitu a celkové zdravie.

Škorica sa často používa na liečbu tráviacich problémov, prechladnutia a infekcií dýchacích ciest. Pomáha tiež regulovať hladinu cukru v krvi a niekedy sa kombinuje s medom ako prírodný protizápalový prostriedok. Napriek početným výhodám je dôležitá striedmosť, najmä v prípade kasie škorice, ktorá obsahuje viac už spomínaného kumarínu.

5. Opatrnosť a kontraindikácie

Hoci má škorica veľa zdravotných výhod, mala by sa konzumovať s mierou, najmä odroda Cassia, ktorá obsahuje viac kumarínu – látky, ktorá môže byť toxická pre pečeň a obličky. Dlhodobá konzumácia veľkého množstva tejto odrody môže viesť k poškodeniu týchto orgánov, preto je lepšie zvoliť škoricu cejlónsku.

Úplne by sa jej mali vyhýbať ľudia s alergiou na škoricu, opatrné by mali byť tehotné ženy a ľudia s gastrointestinálnymi problémami. Škorica ovplyvňuje aj hladinu cukru v krvi, preto by si ľudia s cukrovkou mali jej príjem strážiť. Je dôležité konzumovať ju s mierou a byť si vedomý možných kontraindikácií.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*