Jednoduché a rýchle slimáky z kysnutého cesta! Slaná pochúťka na každú príležitosť…

Tento recept na mäkké a chutné slimáky je ideálny na akékoľvek pohostenie. Určite ho musíte vyskúšať!

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 pohár (200 ml) teplého mlieka
  • 1 pohár teplej vody
  • 1 lyžica sušeného droždia
  • 1 lyžica cukru
  • 1 pohár oleja
  • 1 bielok
  • 1 čajová lyžička soli
  • 5 šálok hladkej múky

Na plnku:

  • 3–4 zemiaky (uvarené a rozpučené)
  • 1 lyžica masla
  • 1 čajová lyžička soli
  • 4 lyžice mlieka
  • Petržlenová vňať (nasekaná)

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka

Postup prípravy:

Do misky nalejte teplé mlieko, vodu, droždie a cukor. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odstáť. Pridajte olej a vajce, potom dôkladne premiešajte. Postupne pridávajte múku a soľ, kým nevznikne mäkké, vláčne cesto. Cesto zakryte a nechajte kysnúť približne 1 hodinu.

Uvarené zemiaky roztlačte na jemné pyré. Pridajte maslo, mlieko a soľ, dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a znova premiešajte.

Nakysnuté cesto premiesite, aby ste odstránili vzduchové bubliny, a rozdeľte ho na 3 rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte na štvorcový plát. Na  každý plát rovnomerne rozotrite plnku a zrolujte do tvaru rolády. Rolády nakrájajte na kúsky asi 3-4 cm hrubé a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.  Slimáky  potrite rozšľahanou  zmesou žĺtka a mlieka.

Pečte v predhriatej rúre pri  180 °C približne 20–25 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*