
Tento jemný marhuľový koláč je ideálnym letným dezertom – lahodné spojenie krehkého cesta, sviežej plnky a ovocnej chuti. Pripravíte ho jednoducho a poteší každého pri rodinnom posedení či nedeľnej káve.
Marhuľový koláč s tvarohom.
Ingrediencie na cesto:
- 1 vajce
- 70 g cukru
- Štipka soli
- 100 g zmäknutého masla
- 200 g hladkej múky
Postup na cesto:
Vajce vymiešame s cukrom a štipkou soli. Pridáme zmäknuté maslo a múku, vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
Formu na pečenie (Ø 24 cm) jemne pomúčime a vystelieme cestom. Okraje potiahneme mierne nahor.
Príprava ovocia:
Scedíme zavárané marhule alebo broskyne (prípadne použijeme čerstvé).
Dobre osušíme.
Ak použijete čerstvé ovocie, krok s kukuričným škrobom nižšie môžete vynechať.
Plnka:
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 500 g tvarohu (alternatívne smotanový syr)
- 100 ml mlieka
- 2 PL citrónovej šťavy
- 40 g kukuričného škrobu
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme tvaroh, mlieko, citrónovú šťavu a škrob. Dobre premiešame, kým nevznikne hladký krém.
Plnku nalejeme na pripravené cesto.
Ovocie na vrch:
Ovocie pred uložením môžeme posypať 1 PL kukuričného škrobu, ak je veľmi šťavnaté. Ovocie opatrne poukladáme na vrch koláča.
Môžeme posypať nakrájanými mandľami.
Pečenie:
Pečieme pri 160 °C (horný a spodný ohrev) približne 60 minút. Necháme úplne vychladnúť pred krájaním.
Dobrú chuť!
Leave a Reply