Jednoduchý marhuľový koláč.

Tento jemný marhuľový koláč  je ideálnym letným dezertom – lahodné spojenie krehkého cesta, sviežej plnky a ovocnej chuti. Pripravíte ho jednoducho a poteší každého pri rodinnom posedení či nedeľnej káve.

Marhuľový koláč s tvarohom.

Ingrediencie na cesto:

  • 1 vajce
  • 70 g cukru
  • Štipka soli
  • 100 g zmäknutého masla
  • 200 g hladkej múky

Postup na cesto:

Vajce vymiešame s cukrom a štipkou soli. Pridáme zmäknuté maslo a múku, vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.

Formu na pečenie (Ø 24 cm) jemne pomúčime a vystelieme cestom. Okraje potiahneme mierne nahor.

Príprava ovocia:

Scedíme zavárané marhule alebo broskyne (prípadne použijeme čerstvé).

Dobre osušíme.

Ak použijete čerstvé ovocie, krok s kukuričným škrobom nižšie môžete vynechať.

Plnka:

  • 2 vajcia
  • 100 g cukru
  • 500 g tvarohu (alternatívne smotanový syr)
  • 100 ml mlieka
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 40 g kukuričného škrobu

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme tvaroh, mlieko, citrónovú šťavu a škrob. Dobre premiešame, kým nevznikne hladký krém.

Plnku nalejeme na pripravené cesto.

Ovocie na vrch:

Ovocie pred uložením môžeme posypať 1 PL kukuričného škrobu, ak je veľmi šťavnaté. Ovocie opatrne poukladáme na vrch koláča.

Môžeme posypať nakrájanými mandľami.

Pečenie:

Pečieme pri 160 °C (horný a spodný ohrev) približne 60 minút. Necháme úplne vychladnúť pred krájaním.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*