Jednoduchý syrový koláč – extra syrový a nadýchaný.

Tento syrový koláč je skutočne jednoduchý na prípravu a výnimočne chutný. Je plný syra, vzdušný, vrstvený a po upečení krásne dierkovaný.

Ingrediencie:

  • 150 ml slnečnicového oleja (bez zápachu)
  • 125 ml kyslej smotany
  • 220 g hladkej múky
  • 0,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 200 g bryndze (v prípade potreby možno nahradiť tvrdým syrom)
  • 250 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
  • 3 vajcia

Postup:

Vajcia vyšľahajte do svetlej a nadýchanej peny. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva. K vajciam pridajte kyslú smotanu, olej a múku. Všetko dôkladne premiešajte.

Bryndzu rozdrobte, tvrdý syr nastrúhajte a oba druhy syra vmiešajte do cesta. Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej pripravené cesto.

Pečte v predhriatej rúre na 190 °C približne 30–35 minút, kým povrch nebude jemne zlatistý.

Tipy:

  • Ak nemáte bryndzu, môžete použiť len tvrdý syr – v tom prípade zvýšte jeho množstvo (napr. na 350–400 g).
  • Po vytiahnutí z rúry koláč prirodzene trochu spľasne – je to bežné pri syrových koláčoch.
  • Najchutnejší je ešte teplý, podávajte ho čerstvo upečený.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*