Jedlo bohov, ktoré má mnoho zdravotných účinkov!
Tento produkt poznáme najmä vo forme hnedého prášku plného cukru, ktorý je kalorickou bombou a so zdravím nemá veľa spoločného. Surové kakaové bôby alebo surové mleté kakao sú však skutočnou super potravinou a oplatí sa ich konzumovať hoci aj každý deň.
1. Viac ako 300 účinných látok
Kakaové bôby pochádzajú z kakaovníka (Theobroma cacao L.) rastúceho v tropických lesoch Južnej a Strednej Ameriky. Latinský názov stromu bol daný v 18. storočí a v doslovnom preklade znamená „jedlo bohov“.
Vo vnútri plodu pripomínajúceho futbalovú loptu sú ukryté vzácne semienka – každé obsahuje od 20 do 60 semien. Sú zdrojom viac ako 300 zdraviu prospešných zložiek . Nájdeme v nich silu draslíka a horčíka, zinku a vápnika a vitamínov skupiny B, ale aj rastlinných polyfenolov .
Kakaové bôby obsahujú anandamid, teofylín a teobromín. Posledný z nich zlepšuje prácu srdca. Epikatechíny, zlúčeniny, ktoré majú protizápalové a baktericídne účinky, priaznivo pôsobia aj na obehový systém . Niektoré štúdie potvrdili, že dokážu znížiť riziko cukrovky, srdcových chorôb, rakoviny a mŕtvice.
2. Ako jesť surové kakao?
Surové kakao je možné zakúpiť v mletej forme alebo vo forme celých bôbov. Rozdrvené treba pred prípravou nápoja poriadne pomlieť v mlynčeku na kávu a potom uvariť vo vode. Až po takomto procese možno nápoj osladiť, dochutiť škoricou a zmiešať s mliekom. Drvené kakaové bôby môžeme pridať aj do ovsených vločiek alebo dezertov. Celé kakaové bôby sa oplatí chrumkať ako orechy.
Na rozdiel od instantných práškov – na prípravu kakaa, ktoré nájdete na pultoch obchodov alebo čokolád, v ktorých obsah kakaovej hmoty presahuje niečo cez 35 %, vám surové kakaové bôby umožňujú využívať všetky výhody ich vlastností.
Vďaka horčíku, draslíku a vitamínom B chránia nielen srdce a nervový systém.
Zdravotné účinky konzumácie surového kakaa:
- zvyšuje citlivosť tkanív na inzulín vďaka flavonolom,
- zlepšiť krvný obeh,
- zlepšenie funkcie pečene, zníženie rizika cirhózy,
- znížiť oxidačný stres,
- znižuje hladinu cholesterolu a znižuje riziko aterosklerózy,
- znižuje stres a má pozitívny vplyv na koncentráciu,
- zlepšiť náladu vďaka prítomnosti dvoch zlúčenín: fenyletylamínu (PEA) a anandamidu.
Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply