JEDZTE ICH ČO NAJČASTEJŠIE! Podporíte nimi prácu jedného dôležitého orgánu – srdce!

Ľudia, ktorí pravidelne jedia toto ovocie, majú nižšie riziko vzniku srdcových chorôb a cukrovky!

Konzumácia 150 gramov čučoriedok (zhruba šálka) denne znižuje riziko srdcových ochorení až o 15 %. – uvádza American Journal of Clinical Nutrition.

Výskum uskutočnili vedci z University of East Anglia v spolupráci s kolegami z Harvardu a Spojeného kráľovstva. Rozhodli sa zistiť, či konzumácia čučoriedok má nejaký vplyv na metabolický syndróm, stav, ktorý postihuje tretinu dospelých v západných krajinách.

Metabolický syndróm tvoria najmenej tri z nasledujúcich rizikových faktorov: vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, nadmerný telesný tuk okolo pása, nízka hladina „dobrého cholesterolu“ a vysoká hladina triglyceridov. Na zníženie súvisiaceho vysokého rizika srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky sa často predpisujú statíny a iné lieky. Je tiež dobre známe, že pomôcť môžu zmeny životného štýlu, vrátane výberu potravín.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne jedia čučoriedky, majú nižšie riziko vzniku chorôb, vrátane cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení. Možno preto, že čučoriedky sú bohaté na prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny nazývané antokyány – flavonoidy zodpovedné za červenú a modrú farbu ovocia.

Teraz chceli vedci otestovať účinky denného jedenia čučoriedok na 138 ľuďoch s nadváhou a obezitou vo veku 50 až 75 rokov s metabolickým syndrómom. Šesťmesačná štúdia bola najdlhšia svojho druhu.

Výhody konzumácie porcie 150 gramov (jedna šálka) boli v porovnaní s porciou 75 gramov (polovica šálky). Účastníci jedli čučoriedky v lyofilizovanej forme a kontrolná skupina dostala fialové placebo obsahujúce umelé farbivá a príchute.

Ako sa ukázalo, konzumácia jednej šálky čučoriedok denne viedla k trvalému zlepšeniu funkcie ciev a stuhnutosti tepien. Tento druh rozdielu by mal znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení o 12 až 15 percent.

Výskumníci boli prekvapení, keď zistili, že menšia (75 gramov) porcia čučoriedok neprospievala skúmanej rizikovej skupine. Je možné, že u obéznych ľudí je potrebná vyššia dávka ako u bežnej populácie.

Autori sa domnievajú, že čučoriedky a iné bobule by mali byť zahrnuté do stravovacích stratégií, aby sa znížilo riziko kardiovaskulárnych ochorení – najmä u rizikových skupín.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*