
Táto potravina robí s telom zázraky! Je dostupná v každom obchode…
Ak máme chuť na niečo sladké, nemusíme nutne siahať po cukríkoch. Jesť sa predsa dá chutne a zdravo zároveň. Vtedy prichádzajú na pomoc olivy. Sú nielen chutné, ale majú aj pozitívny vplyv na naše zdravie. Pozrite sa na výhody tohto chutného malého ovocia.
Vplyv olív na naše zdravie
Olivy sa oplatí jesť, pretože majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Vďaka svojim vlastnostiam podporujú kardiovaskulárny systém. Obsahujú mononenasýtené tuky, najmä kyselinu olejovú, ktorá pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšovať „dobrý“ HDL cholesterol. Okrem toho znižujú riziko srdcových ochorení, aterosklerózy či mŕtvice.
Olivy sú tiež bohaté na antioxidanty a polyfenoly, ktoré majú protizápalové účinky a chránia bunky pred poškodením. Pomáhajú pri regulácii hladiny cukru v krvi a znižujú riziko inzulínovej rezistencie. Okrem toho obsahujú veľa mikroživín, ako je železo alebo vápnik, ako aj vitamín B, čo prospieva celkovému zdraviu.
Ďalšou výhodou olív je ich pozitívny vplyv na trávenie. Obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravú črevnú mikroflóru a pomáha pri regulácii tráviaceho systému. Antioxidanty v olivách chránia mozgové bunky pred oxidačným stresom, čím môžu znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.
Navyše, zdravé tuky a vitamín E v olivách prospievajú pokožke a vlasom, pomáhajú hydratovať a spomaľovať proces starnutia.
Aké sú najlepšie olivy na výber?
Je zaujímavé, že zelené aj čierne olivy pochádzajú z toho istého olivovníka. Rozdiel vo farbe však závisí najmä od času zberu a zrelosti plodov. Zelené olivy sa zbierajú, keď ešte nie sú zrelé, zatiaľ čo čierne olivy sú úplne zrelé.
Neexistuje však jednoznačná odpoveď na to, ktoré olivy sú najzdravšie. Závisí to od mnohých faktorov, vrátane spôsobu ich spracovania. Isté však je, že oba druhy olív vynikajú výnimočnými zdravotnými benefitmi a kulinárskymi kvalitami.
Aké je využitie olív v kuchyni?
V prvom rade sa olivy hodia do všetkých druhov šalátov. Často sú tiež fantastickým doplnkom predjedla, kde dopĺňajú produkty ako syry či údeniny. Bez olív by samozrejme nebol olivový olej, ktorý sa používa v mnohých jedlách. Okrem toho toto chutné ovocie dobre funguje aj ako výborný doplnok na pizzu a do cestovín.
Olivy možno nájsť aj v receptoch s morskými plodmi. Zaujímavé je, že čierne olivy, ktoré sa vyznačujú jemnejšou chuťou, sú tiež ideálne pre všetky druhy pečiva, vrátane focaccie.
Olivy sa oplatí vyberať ako zdravý snack nielen pre ich prospešné vlastnosti, ale aj preto, že sú jednoducho chutné.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply