
Mäkké, nadýchané a veľmi chutné – určite odporúčame!
Ingrediencie:
- 250 ml teplej vody
- 250 ml teplého mlieka
- 100 ml oleja
- 1 kocka čerstvého droždia
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 1 lyžička soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žĺtky (bielky si odložíme na potretie)
- približne 1 kg preosiatej hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
- marmeláda alebo čokoládový krém na plnenie
- práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup:
Príprava cesta.
V hlbokej mise zmiešame teplú vodu, teplé mlieko, olej, cukor, vanilkový cukor, soľ, rozdrobené droždie a žĺtky. Všetko dobre premiešame. Postupne prisypávame múku, kým nevznikne stredne mäkké cesto. Dôkladne ho vymiesime.
Tvarovanie základných vrstiev.
Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a z každej vytvarujeme guľku. Každú guľku vyvaľkáme do tvaru placky veľkosti plytkej misky. Natrieme ich zmäknutým maslom a ukladáme ich na seba. Posledná vrchná placka sa nenatiera.
Formovanie croissantov.
Takto navrstvené placky spolu rozvaľkáme na jednu veľkú placku. Rozkrájame ju na trojuholníky podľa veľkosti, akú si prajeme – napríklad na 24 kúskov. Na širší koniec každého trojuholníka dáme trochu marmelády alebo krému a zrolujeme do tvaru rožka.
Kysnutie a pečenie.
Croissanty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným bielkom a necháme kysnúť približne 30 minút. Pečieme v predhriatej rúre pri 180–200 °C asi 20–25 minút dozlatista.
Dokončenie.
Po vychladnutí môžeme croissanty posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply