Jemné domáce croissanty.

Mäkké, nadýchané a veľmi chutné – určite odporúčame!

Ingrediencie:

  • 250 ml teplej vody
  • 250 ml teplého mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žĺtky (bielky si odložíme na potretie)
  • približne 1 kg preosiatej hladkej múky
  • 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • marmeláda alebo čokoládový krém na plnenie
  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup:

Príprava cesta.

V hlbokej mise zmiešame teplú vodu, teplé mlieko, olej, cukor, vanilkový cukor, soľ, rozdrobené droždie a žĺtky. Všetko dobre premiešame. Postupne prisypávame múku, kým nevznikne stredne mäkké cesto. Dôkladne ho vymiesime.

Tvarovanie základných vrstiev.

Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a z každej vytvarujeme guľku. Každú guľku vyvaľkáme do tvaru placky veľkosti plytkej misky. Natrieme ich zmäknutým maslom a ukladáme ich na seba. Posledná vrchná placka sa nenatiera.

Formovanie croissantov.

Takto navrstvené placky spolu rozvaľkáme na jednu veľkú placku. Rozkrájame ju na trojuholníky podľa veľkosti, akú si prajeme – napríklad na 24 kúskov. Na širší koniec každého trojuholníka dáme trochu marmelády alebo krému a zrolujeme do tvaru rožka.

Kysnutie a pečenie.

Croissanty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným bielkom a necháme kysnúť približne 30 minút. Pečieme v predhriatej rúre pri 180–200 °C asi 20–25 minút dozlatista.

Dokončenie.

Po vychladnutí môžeme croissanty posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*