Jemné kapustové listy plnené mletým mäsom a zeleninou.

Pečené na vrstve zemiakov a zeleniny, zapekané so syrom — ideálne na rodinný obed či slávnostné príležitosti.

Ingrediencie:

Na plnené listy:

  • 1 veľká hlava kapusty (cca 1,5 kg)
  • 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 väčšia cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 1 veľká mrkva, nastrúhaná alebo nadrobno nakrájaná
  • 2–3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice masla

Na zeleninovú vrstvu:

  • 2–3 stredne veľké zemiaky (cca 400 g), nakrájané na tenké plátky
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná
  • 1 paprika, nakrájaná na prúžky
  • 2–3 šampiňóny, nakrájané
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná
  • 60 g sterilizovanej kukurice (scedenej)
  • 100 g strúhaného syra (gouda alebo mozzarella)
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ, korenie a cesnakový prášok (podľa chuti)

Na servírovanie:

  • Nasekaný kôpor
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Zelený šalát ako príloha

Postup:

1. Príprava kapusty:

Vo veľkom hrnci priveďte osolenú vodu do varu. Vyrežte hlúb z kapusty a vložte ju do vriacej vody.

Varte 8–10 minút, kým listy nezmäknú a nebudú ohybné.

Opatrne oddeľujte zmäknuté listy pomocou klieští. Potrebujete 12–15 veľkých listov.

Listy nechajte vychladnúť a stredovú žilu každého listu zrežte do roviny, aby sa dali ľahko zrolovať.

2. Príprava plnky:

Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a mrkvu, opekajte 5–6 minút, kým nezmäknú.

Pridajte cesnak a krátko orestujte, kým nezačne voňať. Odstavte a nechajte vychladnúť.

V miske zmiešajte mäso, vajcia, múku, opečenú zeleninu, petržlen, koreniny a dobre premiešajte.

Nechajte zmes postáť aspoň 10 minút.

3. Plnenie a tvarovanie:

Na každý list dajte 2–3 lyžice plnky, preložte boky a zrolujte do pevnej rolky.

4. Príprava zeleninovej vrstvy:

Rúru predhrejte na 180 °C. Zapekaciu misu vymažte maslom.

Na dno uložte zemiaky, osoľte, okoreňte, posypte cesnakovým práškom a polejte olejom.

Navrstvite paradajku, papriku, huby, cibuľu a kukuricu. Dochuťte podľa seba.

5. Ukladanie a pečenie:

Na zeleninovú vrstvu uložte zvitky spojom nadol.

Pokvapkajte olivovým olejom, zakryte alobalom a pečte 20 minút.

6. Zapečenie so syrom:

Odstráňte alobal, posypte strúhaným syrom a pečte ďalších 25 minút, kým syr nezhnedne a nezačne bublať.

7. Servírovanie:

Po dopečení nechajte jedlo 5 minút odpočinúť.

Ozdobte nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou. Podávajte so zeleným šalátom alebo s jogurtom.

Tipy a obmeny:

  • Vegetariánska verzia: Nahraďte mäso varenou šošovicou, ryžou a zeleninou.
  • Šťavnatejšia verzia: Zalejte zvitky pred pečením jemnou paradajkovou omáčkou.
  • Bez lepku: Použite kukuričný škrob alebo ryžovú múku namiesto pšeničnej.
  • Na neskôr: Nepečené ( surové) zvitky  môžete zamraziť.
  • Údená chuť: Pridajte trochu údenej papriky do plnky.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*