Jogurtový koláč s makom je skvelou voľbou, keď chcete príjemnú a sýtu pochúťku.
Ingrediencie:
Cesto:
▪ 200 margarínu alebo masla
▪ 100 g cukru
▪ 1 vanilkový cukor
▪ 3 žĺtky
▪ 350 g hladkej múky
▪ 1/2 prášku do pečiva
▪ trocha nastrúhanej citrónovej kôry
Maslo vymiešame do peny, pridáme cukor a vanilkový cukor a vymiešame, potom po jednom primiešame žĺtka a nastrúhanú citrónovú kôru. Hladkú múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme do maslovej zmesi a vypracujeme hladké cesto.
Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Dve časti zmiešame a rozotrieme na spodok formy na pečenie. Jednu časť odložíme do mrazničky.
Maková plnka:
▪ 200 g mletého maku
▪ 100 g cukru
▪ 40 g krupice
▪ 2 lyžice džemu (broskyňový alebo marhuľový)
▪ 120-130 ml horúceho mlieka
Mak zmiešame s cukrom a krupicou, primiešame horúce mlieko, vymiešame a nakoniec primiešame džem, vymiešame do hladka. Makovú náplň rovnomerne rozotrieme na cesto vo forme.
Jogurtová plnka:
▪ 3 vaječné bielky
▪ 100 g cukru
▪ 400 ml hustého jogurtu
▪ 200 ml smotany na šľahanie
▪ trocha vanilkového extraktu (alebo vanilkový cukor)
▪ 4 plné lyžice Maizeny
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Smotanu vymiešame s jogurtom, pridáme cukor a vanilkový extrakt, nakoniec primiešame Maizenu. Vymiešame.
Jogurtovú zmes zmiešame s vyšľahaným snehom. Opatrne premiešame. Jogurtovú náplň rozotrieme na makový krém.
Ešte budeme potrebovať:
▪ trocha práškového cukru na posypanie
Vyberieme cesto z mrazničky a rovnomerne ho nastrúhame na vrch jogurtovej náplne. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút, t. j. kým pekne nezhnedne. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom. Koláč necháme dobre vychladnúť, až potom nakrájajte na kocky. Dobrú chuť.
Leave a Reply