Jogurtový koláč s makom je skvelou voľbou, keď chcete príjemnú a sýtu pochúťku!

Jogurtový koláč s makom je skvelou voľbou, keď chcete príjemnú a sýtu pochúťku.

Ingrediencie:

Cesto:

▪ 200 margarínu alebo masla
▪ 100 g cukru
▪ 1 vanilkový cukor
▪ 3 žĺtky
▪ 350 g hladkej múky
▪ 1/2 prášku do pečiva
▪ trocha nastrúhanej citrónovej kôry

Maslo vymiešame do peny, pridáme cukor a vanilkový cukor a vymiešame, potom po jednom primiešame žĺtka a nastrúhanú citrónovú kôru. Hladkú múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme do maslovej zmesi a vypracujeme hladké cesto.

Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Dve časti zmiešame a rozotrieme na spodok formy na pečenie. Jednu časť odložíme do mrazničky.

Maková plnka:

▪ 200 g  mletého maku
▪ 100 g cukru
▪ 40 g krupice
▪ 2 lyžice džemu (broskyňový alebo marhuľový)
▪ 120-130 ml horúceho mlieka

Mak zmiešame s cukrom a krupicou, primiešame horúce mlieko, vymiešame a nakoniec primiešame džem, vymiešame do hladka. Makovú náplň rovnomerne rozotrieme na cesto vo forme.

Jogurtová plnka:

▪ 3 vaječné bielky
▪ 100 g cukru
▪ 400 ml hustého jogurtu
▪ 200 ml  smotany na šľahanie
▪ trocha vanilkového extraktu (alebo  vanilkový cukor)
▪ 4 plné lyžice Maizeny

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh.  Smotanu vymiešame s jogurtom, pridáme cukor a vanilkový extrakt, nakoniec primiešame Maizenu. Vymiešame.

Jogurtovú zmes zmiešame s vyšľahaným snehom. Opatrne premiešame. Jogurtovú náplň rozotrieme na makový krém.

Ešte budeme potrebovať:

▪ trocha práškového cukru na posypanie

Vyberieme cesto z mrazničky a rovnomerne ho nastrúhame na vrch jogurtovej náplne. Pečieme  vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút, t. j. kým pekne nezhnedne. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom. Koláč necháme dobre vychladnúť, až potom nakrájajte na kocky. Dobrú chuť.

Tu si môžete pozrieť ako sa to robí:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*