Suroviny:
Piškótový plát:
- 4 vajcia
- 170 g cukru
- 120g polohrubej múky
- 1 lyžička zemiakového škróbu
- 1 balíček prášok do pečiva
Krém:
- 6 žĺtok
- 500 ml mlieka
- 200 g cukru
- 3 lyžičky polohrubej múky
- 2 lyžičky zemiakový škrob
- 250 g masla
- vanilková aróma
Makovo-kokosový plát:
- 6 bielok
- 100 g celého maku
- 1 vanilkový cukor
- 200 g cukru
- 150 g kokosovej múčky
Ešte potrebujeme:
- 1 balíček okrúhlych detských piškót
- 300g džeme z čiernych ríbezli
Punč na poliatie piškótového plátu:
- 100 ml prevarenej horúcej vody
- 2 lyžičky cukru
- 1 lyžica likéru amaretto alebo vodky
Cukor rozpustíme vo vode a pridáme ameretto. Rozmiešame.
Punč na namáčanie piškót:
- 100 ml prevarenej horúcej vody
- 50 ml vodky
- 2 lyžičky cukru
Cukor rozpustíme vo vode a pridáme vodku. Dobre rozmiešame.
Poleva:
- 50 g tmavej čokolády
- 50 g bielej čokolády
- 4 lyžičky mlieka
Tmavú čokoládu rozpustíme s 2 lyžicami mlieka a vymiešame do hladka.
Bielu čokoládu rozpustíme s 2 lyžicami mlieka a vymiešame do hladka.
Postup:
Bielka vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a dobre vymiešame, po jednom pridáme žĺtka a stále miešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zemiakovým škrobom a pomaly primiešame do vaječnej peny. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170°C asi 15-20 minút. Upečený plát, vyberieme z plechu, odstránime papier na pečenie a odstránime vrchnú kôrku z plátu. Necháme vychladnúť.
Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme polohrubú múku a zemiakový škrob, dobre premiešame, pridáme vanilkovú arómu a 100 ml mlieka, vymiešame. 400 ml mlieka dáme variť, keď začne vrieť, za stáleho miešanie pridáme žĺtkovú hmotu a miešame do zhustnutia. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým pudingom, dobre vymiešame do hladka a odložíme.
Mak zmiešame s makom. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor a vanilkový cukor, dobre vymiešame. Opatrne primiešame kokosovo makovú zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 180°C asi 25 minút. Koláč vyberieme z plechu a odstránime papier na pečenie, necháme vychladnúť.
Na spodok dáme piškótový plát, polejeme ho punčom a natrieme džemom z čiernych ríbezli, na to položíme makovo kokosový plát, na vrch natrieme žĺtkový krém, zahladíme a na krém uložíme okrúhle piškóty, ktoré namočíme do pripraveného punču.
Vrch koláča popíšeme tmavou čokoládou a potom bielou čokoládou. Odložíme na noc do chladničky.
Leave a Reply