Kamarátka z Poľska ma naučila recept na tieto úžasné rezy Opilec!

Suroviny:

Piškótový plát:

  • 4 vajcia
  • 170 g cukru
  • 120g polohrubej múky
  • 1 lyžička zemiakového škróbu
  • 1 balíček prášok do pečiva

Krém:

  • 6 žĺtok
  • 500 ml mlieka
  • 200 g cukru
  • 3 lyžičky polohrubej múky
  • 2 lyžičky zemiakový škrob
  • 250 g masla
  • vanilková aróma

Makovo-kokosový plát:

  • 6 bielok
  • 100 g celého maku
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g cukru
  • 150 g kokosovej múčky

Ešte potrebujeme:

  • 1 balíček okrúhlych detských piškót
  • 300g džeme z čiernych ríbezli

Punč na poliatie piškótového plátu:

  • 100 ml prevarenej horúcej vody
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžica likéru amaretto alebo vodky

Cukor rozpustíme vo vode a pridáme ameretto. Rozmiešame.

Punč na namáčanie piškót:

  • 100 ml prevarenej horúcej vody
  • 50 ml vodky
  • 2 lyžičky cukru

Cukor rozpustíme vo vode a pridáme vodku. Dobre rozmiešame.

Poleva:

  • 50 g tmavej čokolády
  • 50 g bielej čokolády
  • 4 lyžičky mlieka

Tmavú čokoládu rozpustíme s 2 lyžicami mlieka a vymiešame do hladka.

Bielu čokoládu rozpustíme s 2 lyžicami mlieka a vymiešame do hladka.

 

Postup:

Bielka vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a dobre vymiešame, po jednom pridáme žĺtka a stále miešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zemiakovým škrobom a pomaly primiešame do vaječnej peny. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170°C asi 15-20 minút. Upečený plát, vyberieme z plechu, odstránime papier na pečenie a odstránime vrchnú kôrku z plátu. Necháme vychladnúť.

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme polohrubú múku a zemiakový škrob, dobre premiešame, pridáme vanilkovú arómu a 100 ml mlieka, vymiešame. 400 ml mlieka dáme variť, keď začne vrieť, za stáleho miešanie pridáme žĺtkovú hmotu a miešame do zhustnutia. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým pudingom, dobre vymiešame do hladka a odložíme.

Mak zmiešame s makom. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor a vanilkový cukor, dobre vymiešame. Opatrne primiešame kokosovo makovú zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 180°C asi 25 minút. Koláč vyberieme z plechu  a odstránime papier na pečenie, necháme vychladnúť.

Na spodok dáme piškótový plát, polejeme ho punčom a natrieme džemom z čiernych ríbezli, na to položíme makovo kokosový plát, na vrch natrieme žĺtkový krém, zahladíme a na krém uložíme okrúhle piškóty, ktoré namočíme do pripraveného punču.

Vrch koláča popíšeme tmavou čokoládou a potom bielou čokoládou. Odložíme na noc do chladničky.

 

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*