Kapustnica môže byť nebezpečná pre vaše črevá. Je to všetko kvôli jednej ingrediencii!

Boršč s kapustou a hríbmi či kapustnica s hráškom – kapustnica v rôznych variantoch a pomeroch patrí k povinnej ingrediencii tradičných vianočných jedál. Zelenina je cenená najmä v infekčnom období pre vysoký obsah vitamínu C. Ukazuje sa však, že u niektorých ľudí môže spôsobiť nepríjemné neduhy.

Prečo by sme mali  jesť kapustu?

Biela kapusta  je zelenina cenená pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny A, E a skupinu K. Je tiež zdrojom mangánu, draslíka, medi, síry a vápnika.

Málokto vie, že je veľmi žiaduca aj pre ľudí bojujúcich s  chudokrvnosťou  – kvôli bohatstvu železa a kyseliny listovej ukrytej v jej listoch. Kapustnica bola zaradená do elitnej skupiny tzv „Clean Fifteen“, teda zoznam zeleniny a ovocia najmenej kontaminovaných pesticídmi.

Biela kapusta môže niektorým ľuďom spôsobiť črevné problémy.

Títo ľudia by mali obmedziť konzumáciu kapusty

Ukazuje sa však, že táto zelenina nie je vhodná pre každého a u niektorých ľudí môže konzumácia väčších porcií kapustových jedál spôsobiť nepríjemné príznaky. Dietológovia upozorňujú, že neexistujú univerzálne odporúčania a diéta vhodná pre každého, všetko závisí od individuálnych predispozícií. Dokonca aj veľmi zdravé produkty môžu byť pre niektorých ľudí škodlivé. Príkladom je med, na ktorý majú niektorí ľudia  alergiu, podobne je to aj s kapustou.

Biela kapusta môže spôsobiť nadúvanie, pálenie záhy, plynatosť a zápchu. Príčinou nepríjemných črevných účinkov je v ňom prítomný cukor, tzv  rafinóza, ktorá sa trávi až v hrubom čreve. Prítomné baktérie produkujú metán, kapusta kvasí a výsledkom sú nepríjemné príznaky.

Ak vidíme, že konzumácia kapusty nám neprospieva, je lepšie ju obmedziť. Odborníci tiež naznačujú, že nepríjemné symptómy môže čiastočne obmedziť dôkladné, pomalé žuvanie kapustových jedál, ktoré znižuje množstvo vzduchu prehltnutého pri jedle a môže mierne znížiť tvorbu plynov.

Na veľké množstvo kapusty by si mali dávať pozor aj ľudia, ktorí majú problémy so štítnou žľazou. Ako každá krížová zelenina obsahuje goitrín a progoitrín, ktoré môžu brániť vstrebávaniu jódu z potravy.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*