Kaša, ktorá predlžuje život! Čistí cievy, zabraňuje priberaniu a vzniku nádorových ochorení…

Najzdravšia kaša! Konzumujte ju pravidelne na raňajky a váš život sa predĺži…

Pohánka je nenápadná obilnina, ktorá má neuveriteľný potenciál zlepšiť zdravie. Je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú imunitu, posilňujú cievy, chránia pred chorobami a pomáhajú pri chudnutí. Táto superpotravina sa navyše jednoducho pripravuje a môže byť základom mnohých chutných jedál.

Pohánka posilňuje cievy a imunitu

Jedným z najdôležitejších benefitov pohánky je jej pozitívny vplyv na zdravie ciev. Obsahuje rutín, ktorý posilňuje a obnovuje steny ciev, čím znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Pohánka je preto ideálna pre ľudí s vysokým krvným tlakom, cukrovkou, hemoroidmi či rozšírenými žilami.

Rutín má tiež silné antioxidačné účinky a podporuje imunitu, čo z pohánky robí výbornú potravinu na boj proti vírusom a infekciám. Tradične sa pohánková kaša odporúča pri prechladnutí a oslabenej imunite.

Bohatá na železo a kyselinu listovú

Pohánka je bohatým zdrojom železa, čo ju predurčuje na liečbu anémie spôsobenej jeho nedostatkom. Spolu s kyselinou listovou podporuje tvorbu hemoglobínu a zlepšuje okysličenie buniek. Jej pravidelná konzumácia sa odporúča aj tehotným ženám, pretože pomáha pri zdravom vývoji plodu a posilňuje odolnosť organizmu voči škodlivým vplyvom prostredia.

Pomáha pri chudnutí a detoxikácii

Táto obilnina má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index, čo z nej robí ideálneho pomocníka pri chudnutí. Pohánka zasýti na dlhý čas, stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje metabolizmus. Okrem toho pomáha odstraňovať toxíny, ťažké kovy a rádionuklidy z tela, čím prispieva k jeho detoxikácii.

Ochrana pred rakovinou

Pohánka obsahuje látky, ktoré neutralizujú voľné radikály a tým pomáhajú predchádzať vzniku zhubných ochorení. Lekári ju často odporúčajú ako súčasť prevencie rakoviny vďaka jej vyváženému zloženiu plnému antioxidantov.

Pohánka v kuchyni

Pohánka je mimoriadne univerzálna a jednoducho sa pripravuje. Môžete ju využiť ako prílohu namiesto ryže, základ kaší či ako ingredienciu na pečenie. Jedným z najobľúbenejších spôsobov jej prípravy je pohánková kaša.

1) Recept na pohánkovú kašu

Ingrediencie:

  • voda
  • soľ
  • pohánková múka

Postup:

Priveďte osolenú vodu do varu. Odstavte zo sporáka a postupne primiešavajte pohánkovú múku. Miešajte, kým nevznikne hladká kaša.

Hotovú kašu môžete podávať slanú (so syrom, smotanou alebo semienkami) alebo sladkú (s medom, ovocím či hrozienkami).

2) Pohánka s kefírom

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica pohánky svetlej
  • 1 šálka kefír

Postup:

Večer pred spaním vložte 1 polievkovú lyžicu surovej pohánky do 1 šálky s kefírom. Nechajte cez noc stáť pri izbovej teplote a ráno si ju dajte na raňajky. Ráno zalejte ďalšiu lyžicu pohánky šálkou kefíru, aby ste mali rovnakú dávku pripravenú aj na večeru. Keďže pohánka dobre napučí, je veľmi chutná a výživná.

Pohánka ako súčasť zdravého životného štýlu

Pravidelná konzumácia pohánky zlepšuje celkové zdravie, pomáha predchádzať chorobám a podporuje vitalitu. Zaraďte túto zázračnú obilninu do svojho jedálnička a doprajte svojmu telu výživu, ktorú si zaslúži.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*